Connect with us

Dešavanja

Održan parastos u Pukišu

U Pukišu je 24. novembra 2017. godine obilježena je preslava hrama i održan je parastos mještanima Pukiša stradalim u Drugom svjetskom ratu i svim žrtvama Drugog svjetskog i odbrambeno-otadžbinskog rata.

Spomenik za postradale mještane Pukiša u Drugom svjetskom ratu nalazi se odmah pored spomenika podignutog za 104 mučki ubijena civila – mještana sela Mirosavci koji su ubijeni 26. novembra 1941. godine od strane ustaša.

Osim spomenika mučki postradalim Mirosavčanima, spomenika za stradale Pukišane Drugog svjetskog rata i spomenika za odbrambeno otadžbinski rat, prije par godina izgrađena je i spomen – crkva posvećena Svetom Sisoju kao spomen na 104 mučki ubijena civila među kojim je bilo i dosta djece i od godinu dana i staraca u kojoj se nalazi i freska sa 104 lika nastradalih mješatana Mirosavaca.

Protojerej – stavrofor Slavko Maksimović je jedan od inicijatora i najzaslužniji za izgradnju i spomen – crkve, a i obilježavanja ovog mjesta stradanja civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu.

Parastosu pored načelnika opštine Lopare, prestavnika boračke organizacije, mještana prisustvovalo i oko 100 učenika završnih razreda OŠ „Sveti Sava“ Lopare.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Facebook

Advertisement

More in Dešavanja