Connect with us

Privreda

Samit zbližava Srbiju, Srpsku i Švajcarsku

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković istakla je danas u Cirihu da je Švajcarska osmi po veličini investitor u Srbiji i njene firme zapošljavaju 11.000 radnika, te ukazala na značaj Samita poslovne dijaspore „Ekspo 2018“ koji, iako na počecima, ima za cilj da zbliži Srbiju, Republiku Srpsku i Švajcarsku.

Na samitu ima 40 izlagača iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore, kao i stotinu učesnika ekonomskog-poslovnog foruma iz Švajcarske, Srbije i Republike Srpske.

„Organizatori su uložili ogroman trud i energiju za organizaciju ovakvog događaja. Privredni odnosi Srbije i Švajcarske su razgranati i dobri“, rekla je Jankovićeva na otvaranju skupa i najavila dalju saradnju sa Švajcarskom i unapređenje odnosa ove dvije zemlje.

Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj, koje je organizator „Ekspa 2018“, rekao je da je ovo treći po redu samit koji ima za cilj podsticaj regionalnog povezivanja malih i srednjih preduzeća dijaspore i matice.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da ova majevička opština zajedno sa dijasporom radi od 2010. godine i ta saradnja dala je konkretne rezultate koji su doprinijeli boljem kvalitetu života stanovnika majevičkog kraja.

„Dijasporu treba njegovati i čuvati, a mi iz Republike Srspke i Srbije moramo davati podršku našim ljudima ovdje da budu još snažniji, a upravo uloga matice je da pomogne dijaspori. U rodnom kraju očekujemo da, uz naš korektan odnos, dijaspora uloži u nova radna mjesta, a upravo smo to uspjeli u Loparama“, rekao je Savić i dodao da nekoliko firmi radi i izvozi svoje proizvode u Švajcarsku, Njemačku i druge zemlje.

Savić je istakao da je važno da se očuva i drugi segment saradnje sa dijasporom, a to su kultura i tradicija, te napomenuo da u dijaspori iz opštine ima 5.000 Majevičana.

Zahvalnice na samitu su dobili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik Đorđe Popović i privrednik Savo Mitrović.

Skupu prisustvuju i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, kao i ambasador BiH u Švajcarskoj Anđelko Grahovac.

Nakon otvaranja održava se privredni forum, a samit će trajati danas i sutra u Dietikonu kod Ciriha.

(Srna)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Advertisement

Facebook

Vremenska progonoza

Lopare
24°
light rain
humidity: 78%
wind: 2m/s N
H 24 • L 22
33°
Sat
33°
Sun
30°
Mon
33°
Tue

More in Privreda