Игре

Unity se suočava s oštrim negativnim reakcijama nakon najave nove politike naplate tokom rada.

Summary

Unity, popularan game engine, suočava se s oštrim kritikama razvojnih programera nakon što je objavio novu politiku naplate tokom rada. Naplata, koja bi programere teretila po instaliranom tarifom nakon ispunjenja određenih pragova, izazvala je bijes u gejming zajednici. Forest Willard, […]

Unity se suočava s oštrim negativnim reakcijama nakon najave nove politike naplate tokom rada.

Unity, popularan game engine, suočava se s oštrim kritikama razvojnih programera nakon što je objavio novu politiku naplate tokom rada. Naplata, koja bi programere teretila po instaliranom tarifom nakon ispunjenja određenih pragova, izazvala je bijes u gejming zajednici.

Forest Willard, suosnivač kompanije Innersloth koja je razvila popularnu igru Among Us, otkrio je da Unity izgleda ne želi promeniti svoju odluku. Willard je primetio da Unity pokušava da ubedi programere da neće biti pogođeni naplatom. Međutim, mnogi studiji i kreatori izrazili su svoje nezadovoljstvo politikom i zapretili da će napustiti Unity.

Preko 100 studija i nezavisnih programera, uključujući poznata imena poput Human Fall Flat, Darkest Dungeon i Slay the Spire, javno su kritikovali odluku Unity-ja. Oni tvrde da je naplata nepravedna i da će imati značajan uticaj na manje studije koje rade s ograničenim budžetima. Neki programeri čak razmatraju podnošenje kolektivne tužbe protiv Unity-ja.

Novom politikom Unity-a takođe se postavljaju pitanja o odgovornosti distributera poput Microsoft-a i Sony-ja. Još uvek nije sigurno da li će ove kompanije snositi troškove za igre uključene u pretplatne usluge poput Xbox Game Pass-a i PlayStation Plus-a.

Iako je Unity pokušao da umiri programere putem objave koja pojašnjava odluku i čestih pitanja na svojoj veb stranici, nije uspeo da ubedi mnoge od svoje korisničke baze. Kompanija tvrdi da će manje od 10% programera biti pogođeno naplatom, ali programeri tvrde da im teret ne bi trebao biti nametnut.

Odluka Unity-ja da sprovede politiku naplate tokom rada vođena je potrebom za generisanjem većih prihoda i podrškom za kontinuirani razvoj. Međutim, programeri tvrde da bi kompanija trebala prioritetno da zadovolji potrebe svojih korisnika i da podržava uzajamni odnos s razvojnim programerima.

Dok Unity suočava s rastućim pritiscima i mogućim pravnim postupkom, budući odnos između kompanije i njenih programera ostaje neizvestan.