Игре

Undervrednovane gejming akcije koje su vredne razmatranja u septembru 2023

Summary

Industrija video igara doživljava ogroman rast i smatra se najbrže rastućim sektorom u industriji zabave. Prema izveštaju citiranom od strane Svetskog ekonomskog foruma, projekcije ukupne prodaje u gejming industriji iznose 321 milijardu dolara do 2026. godine. Trenutno postoji oko tri […]

Undervrednovane gejming akcije koje su vredne razmatranja u septembru 2023

Industrija video igara doživljava ogroman rast i smatra se najbrže rastućim sektorom u industriji zabave. Prema izveštaju citiranom od strane Svetskog ekonomskog foruma, projekcije ukupne prodaje u gejming industriji iznose 321 milijardu dolara do 2026. godine. Trenutno postoji oko tri milijarde redovnih gejmera širom sveta, što čini skoro 40% svetske populacije.

Popularnost video igara se proširila izvan tradicionalnih platformi, pa ljudi sada igraju na svojim laptopovima, televizorima, pametnim telefonima i tabletima. Pogotovo online igranje je postalo veoma popularno, uz sve veći broj profesionalnih igrača koji se takmiče za novac i rastuću publiku koja prati ove takmičenje.

Uprkos općem porastu u gejming industriji, neke gejming akcije su podcijenjene i predstavljaju investicijske prilike. Evo tri neiskorišćene gejming akcije koje treba razmotriti u septembru 2023.:

1. Electronic Arts (EA): Iako su tehnološke akcije dobro prošle ove godine, deonice Electronic Arts su pokazale minimalan rast, porasle su samo 0,20% od januara. EA je poznat po stvaranju popularnih video igara kao što su The Sims i Medal of Honor, kao i široko popularne Madden NFL serije. Cenu akcija je obuzda podjela tržišta, prelazak na online igranje i smanjenje potrošnje potrošača na video igre tokom pandemije. Bez obzira na ove izazove, ciljna cena akcija EA je 16% viša od trenutnog nivoa.

2. Take-Two Interactive (TTWO): Iako je cena akcija Take-Two Interactive porasla za 41% ove godine, još uvijek je 30% niža od najvišeg nivoa u 2022. godini. Take-Two je odgovoran za razvoj velikih franšiza video igara kao što su Grand Theft Auto i Red Dead Redemption, kao i sportskih naslova poput NBA 2K. Kompanija se suočila sa teškoćama nakon skupog preuzimanja kompanije Zynga, što je rezultiralo neto gubitkom od 1,2 milijarde dolara u 2022. Međutim, uz poboljšanje finansijskog stanja, ciljna cena akcija TTWO trenutno je 10% viša od trenutnih trgovinskih nivoa.

3. Microsoft (MSFT): Potencijalna akvizicija Activision Blizzard od strane Microsofta u iznosu od 68 milijardi dolara je značajan faktor koji se treba uzeti u obzir pri ocjenjivanju Microsoftove gejming divizije. Ako se akvizicija uspešno zaključi, gejming divizija kompanije Xbox će dobiti veliki zamah i postati značajan igrač u globalnoj industriji izdavanja video igara. Popularne igre Activision Blizzard, uključujući Call of Duty i World of Warcraft, će povećati prisustvo Microsofta na tržištu. Iako je sporazum podvrgnut regulatorskoj kontroli, Microsoft je nedavno dobio sudsku raspravu protiv Federalne trgovinske komisije SAD. Ako bude odobreno, ova akvizicija bi mogla značajno uticati na cenu kompanije, s ciljnom cenom koja je 20% viša od trenutnih nivoa.

Zaključno, industrija video igara i dalje napreduje, s milijardama igrača širom sveta. Uprkos tom bumu, određene gejming akcije su podcenjene i predstavljaju investicijske prilike. Electronic Arts, Take-Two Interactive i Microsoft su među najpodcjenjenijim gejming akcijama u septembru 2023. godine, a svaka od njih ima jedinstvene faktore koji utiču na njihov potencijalni rast.