Игре

Novi virtualni modul „Alkohol i vaš mozak“ stvoren od strane Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizma (NIAAA)

Summary

Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizma (NIAAA) je predstavio novi modul virtuelne stvarnosti (VR) pod nazivom „Alkohol i vaš mozak“ kako bi obrazovao mlade o uticaju alkohola na mozak. Ova interaktivna aktivnost je kompatibilna sa Oculus Quest, Quest 2 […]

Novi virtualni modul „Alkohol i vaš mozak“ stvoren od strane Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizma (NIAAA)

Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizma (NIAAA) je predstavio novi modul virtuelne stvarnosti (VR) pod nazivom „Alkohol i vaš mozak“ kako bi obrazovao mlade o uticaju alkohola na mozak. Ova interaktivna aktivnost je kompatibilna sa Oculus Quest, Quest 2 ili Meta Quest Pro naočarima i vodi korisnike na virtuelnu vožnju rolerkosterom kroz mozak, ističući štetne efekte alkohola na različita područja, uključujući prednji korteks, nucleus accumbens, amigdalu, hipokampus i mali mozak.

Da bi sadržaj bio još pristupačniji, NIAAA je takođe stvorio desktop video verziju VR modula. Ovo omogućava roditeljima i edukatorima da dele video sa srednjoškolcima na bilo kom računaru ili mobilnom uređaju. Takođe, postoji verzija videa sa audio opisima dostupna korisnicima sa smanjenim ili nultim vidom. Oba videa sadrže titlove za osobe koje su gluve ili tvrde od sluha.

Lansiranje VR iskustva održano je u okviru događaja Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH) „Vodi dete na posao“ 27. aprila 2023. godine. Učesnici su pozitivno reagovali na VR iskustvo, a online verzija sa audio opisima dobila je pohvale od Programa za digitalnu pristupačnost NIH.

NIAAA planira da predstavi VR modul na predstojećim konferencijama profesionalnih udruženja i poziva studente, negovatelje, interesne grupe, medijske kuće i opštu javnost da se uključe i podele ovaj resurs. VR modul i dodatni edukativni materijali o alkoholu i mozgu mogu se pronaći na NIAAA veb stranici.

Definicije:
– Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizma (NIAAA): Američka vladina agencija koja sprovodi istraživanja i pruža resurse za rešavanje problema vezanih za alkohol.
– Virtuelna realnost (VR): Tehnologija koja stvara simulirano okruženje kako bi pružila interaktivno i uronjeno iskustvo.
– Prednji korteks: Deo mozga odgovoran za donošenje odluka, rešavanje problema i samokontrolu.
– Nucleus accumbens: Deo mozga uključen u nagrade, zadovoljstvo i zavisnost.
– Amigdala: Struktura mozga povezana sa obradom emocija i straha.
– Hipokampus: Područje mozga uključeno u stvaranje memorije i učenje.
– Mali mozak: Deo mozga odgovoran za koordinaciju voljnih pokreta i ravnotežu.