Игре

Desetogodišnjica izlaska Grand Theft Auto V (GTA V)

Summary

Grand Theft Auto V (GTA V) je izašao pre deset godina i postao je trenutni hit. Brzo je postao najbrže zabavno sredstvo koje je zaradilo milijardu dolara, kao i najprofitabilnija igra ikada napravljena. Prodavano je 185 miliona kopija igre, a […]

Desetogodišnjica izlaska Grand Theft Auto V (GTA V)

Grand Theft Auto V (GTA V) je izašao pre deset godina i postao je trenutni hit. Brzo je postao najbrže zabavno sredstvo koje je zaradilo milijardu dolara, kao i najprofitabilnija igra ikada napravljena. Prodavano je 185 miliona kopija igre, a prihod je iznosio 8 milijardi dolara, čime je učvršćeno njegovo mesto u istoriji igara. Međutim, uprkos ogromnom uspehu GTA V, fanovi i dalje nestrpljivo čekaju sledeći nastavak.

GTA igre su uvek pružale igračima ogromne, uzbudljive replike gradova SAD-a koje treba istraživati. Razvojni studio Rockstar Games je svake nekoliko godina izbacivao novu igru iz serijala. Međutim, razdoblje između GTA V i njegovog naslednika, koji je zvanično potvrđen tek prošle godine, najduže je u serijalu.

Game novinar Džejson Šrajer objašnjava da postoje više razloga za ovako dugotrajno čekanje. Studio Rockstar Games je imao period u kojem su izbacivali igre gotovo godišnje zahvaljujući svojim studijima širom sveta. Dok je jedan tim u Škotskoj radio na GTA, drugi u San Dijegu razvijao je Red Dead Redemption. To razdoblje obeležilo je transformaciju GTA igara, od jednostavnih 2D potera za automobilima do ogromnog i popularnog open-world iskustva.

Prelazak serijala na tridimenzionalne igre sa izlaskom GTA III na PlayStation 2 podigao je serijal na nove visine. 2001. godine je postao najprodavanija igra, a sledili su ga brzi nastavci Vice City 2002. i San Andreas 2004. Ove igre su učvrstile status GTA igara kao kulturne pojave, ali su takođe bile kontroverzne zbog prikazivanja nasilja u video igrama.

Uprkos tome što su ljubitelji nestrpljivi, Rockstar Games nije otkrio detalje o sledećoj GTA igri. Fanovi mogu samo da nagađaju šta će nova igra doneti, ali jedno je sigurno – čekanje je bilo dugotrajno, ali su očekivanja velika.