Игре

GTA 5: Igra koja je ostavila neizbrisiv trag u gejming industriji

Summary

GTA 5 je izdan 2013. godine i privukao je pažnju i divljenje gejmera, istovremeno gurajući granice PlayStation 3 i Xbox 360 konzola. Ogroman otvoreni svet igre, smešten u izmišljenu verziju Los Santosa, igrače je upoznao sa društvom koje je delovalo […]

GTA 5: Igra koja je ostavila neizbrisiv trag u gejming industriji

GTA 5 je izdan 2013. godine i privukao je pažnju i divljenje gejmera, istovremeno gurajući granice PlayStation 3 i Xbox 360 konzola. Ogroman otvoreni svet igre, smešten u izmišljenu verziju Los Santosa, igrače je upoznao sa društvom koje je delovalo napredno za svoje vreme, ali i relevantno i danas. Rockstar Games je vešto ispripovedao priču koja se bavi finansijskim problemima, korupcijom i američkim snom.

Jedno od najvećih dostignuća igre su nezaboravne izvedbe njenih glavnih likova – Majkla, Frenklina i Trevera. Njihovo raznovrsno poreklo i jedinstvene ličnosti obogaćuju doživljaj priče i doprinose trajnom nasleđu GTA 5.

Međutim, ono što je zaista utvrdilo nasleđe GTA 5 i dalo mu dvostruku oštricu bila je uvođenje GTA Online. Iako je prvobitno naišao na razočaranje zbog tehničkih problema i nedostatka sadržaja, GTA Online se vremenom razvio u snažno iskustvo igranja više igrača s pljačkama, aktivnostima i kriminalnim poduhvatima. To je omogućilo igračima da koordinišu i strategišu sa prijateljima, stvarajući nezaboravne trenutke koji su podsećali na filmove Majkla Mena.

GTA Online takođe je omogućio nove mogućnosti za PC igrače putem GTA RP servera, gde igrači mogu preuzeti različite uloge, uključujući i ulogu zakonodavaca. Ovaj nivo angažovanosti i uranjanja pokazao je potencijal i kreativnost online iskustva.

Međutim, GTA Online je takođe istakao neke svoje mane, posebno u sistemu napredovanja i potrebi za velikom količinom igračkog novca. Mikrotransakcije su postale uobičajene, što je izazvalo zabrinutost zbog mehanika „plati da pobedi“ i stagnacije u ažuriranjima sadržaja. Uprkos ovim frustracijama, GTA Online i dalje ostaje profitabilan izvor prihoda za Rockstar zahvaljujući svojoj posvećenoj igračkoj bazi.

Dok dolazi deseta godišnjica GTA 5, igrači su dobili skromna ažuriranja u GTA Online, što ukazuje na to da Rockstar možda ne stavlja veliki prioritet na tu igru kao nekada. S obzirom da još uvek nije poznato kada će izaći GTA 6, igrači se nadaju da će njen multiplayer deo izvući pouke iz grešaka napravljenih u GTA Online i ponuditi uravnoteženo i zadovoljavajuće iskustvo.

Uticaj GTA 5 na gejming industriju je neizmeran, između ostalog i zbog preko 185 miliona prodatih primeraka do avgusta 2023. godine. I dalje je voljena i uticajna igra koja podseća igrače na zadivljujuće iskustvo koje je pružala, puno kulturnog značaja i nezaboravnih trenutaka.