Игре

Steam obeležava 20. godišnjicu – revolucija u industriji igara

Summary

Steam, popularna digitalna platforma za PC igranje, danas slavi značajan jubilej – 20. godišnjicu postojanja. Pokrenut 12. septembra 2003. godine, Steam je izvršio revoluciju u distribuciji i igranju igara, postavljajući temelje za današnju eru digitalnog gejminga. Iako je originalna verzija […]

Steam obeležava 20. godišnjicu – revolucija u industriji igara

Steam, popularna digitalna platforma za PC igranje, danas slavi značajan jubilej – 20. godišnjicu postojanja. Pokrenut 12. septembra 2003. godine, Steam je izvršio revoluciju u distribuciji i igranju igara, postavljajući temelje za današnju eru digitalnog gejminga.

Iako je originalna verzija Steama teška za zamisliti jer podaci sa Wayback Machine-a datiraju samo od 2007. godine, jasno je da je platforma došla daleko od svojih skromnih početaka. Rana verzija Steama, sa svojom maslinasto-zelenom temom, mnogo se razlikuje od modernog i elegantnog sučelja koje danas koristimo.

Na početku, Steam je pretežno služio kao platforma za distribuciju Valve-ovih igara, poput Half-Life 2. Međutim, brzo je stekao popularnost i postao lider na tržištu online digitalnih prodavnica. Uprkos prvobitnom skepticizmu, lakoća i jednostavnost korišćenja Steama osvojile su gejmere, i od tada je postao glavna platforma za preuzimanje i igranje PC igara.

Uspeh Steama otvorio je put drugim digitalnim prodavnicama, poput GOG-a i Epic Games Store-a, koje su takođe želele da ponude sličnu pogodnost gejmerima. Danas ove platforme duguju zahvalnost Gabeu Newellu i njegovom timu u Valve-u za njihove pionirske napore u stvaranju neprekidnog gejming iskustva.

Dok proslavljamo 20. godišnjicu postojanja Steama, možemo se osvrnuti na to kako je transformisao gejming industriju. Od svojih ranih dana kao platforme za ljude iz specifične niše, do trenutnog statusa dominantne sile u PC gejmingu, Steam je revolucionirao način na koji otkrivamo, kupujemo i igramo igre. Živeli još 20 godina inovacije i praktičnosti u svetu digitalnog gejminga.