Игре

Starfield: Kritike na animaciju lica u igri

Summary

Starfield, najnovija igra koju je objavio Bethesda, postala je ogroman hit. Međutim, nije bez kritika. Glavne probleme izdvojene u recenzijama Starfielda uglavnom se tiču spore početne radnje, slabe glavne priče i suptilno odbijajućih likova. Nedavno je Delany King, poznata ličnost […]

Starfield: Kritike na animaciju lica u igri

Starfield, najnovija igra koju je objavio Bethesda, postala je ogroman hit. Međutim, nije bez kritika. Glavne probleme izdvojene u recenzijama Starfielda uglavnom se tiču spore početne radnje, slabe glavne priče i suptilno odbijajućih likova. Nedavno je Delany King, poznata ličnost i tehnički umetnik, otkrila probleme u animaciji lica u Starfieldu putem niza objava na Twitteru.

Jedan od kritičnih problema koje je King istakla je nepravilna animacija mišića lica kod likova u Starfieldu. Konkretno, pominje mišić orbicularis oculi koji se nalazi oko oka i mišić zygomaticus major u obrazu. Kod pravog osmeha, oba seta mišića treba da se stežu. Međutim, ako mišić orbicularis oculi ne uspe da se stegne, stvara se iluzija lažnog osmeha. King koristi primere poput mađarskog modela Andrása Aratóa, poznatog po memu „Mrtav iznutra“, i zastrašujućeg osmeha lika Homelandera iz serije „The Boys“. Animacija u Starfieldu ne prikazuje pokret ni jednog seta mišića, što rezultira karakterima koji pokazuju nesrdačne ili uznemirujuće osmehe.

Osim toga, Starfield se suočava sa još jednim problemom vezanim za animaciju kapaka. Općenito, gornji kapci većine ljudi pokrivaju gornji deo očne jabučice (sclera), beli deo oka. Gornji kapak obično se podiže kada se aktivira odgovor „bori se ili beži“. Međutim, animacija u Starfieldu ne prati tačno kretanje zenice lika. To stvara izgled straha ili psihotičnosti kod mnogih likova, zavisno od izraza na njihovim licima. King primećuje da namerno korišćenje ovog izraza može biti efikasno u određenim slučajevima, ali u Starfieldu se pojavljuje nenamerno.

Ovi problemi animacije lica pomažu u stvaranju neugodnog osećaja kod nekih igrača prilikom interakcije sa likovima u Starfieldu. Nedostatak pravilne animacije mišića kod osmeha i netačno prikazivanje pokreta kapaka umanjuje autentičnost emocija likova. Bethesda bi mogla da se pozabavi ovim pitanjima kako bi poboljšala ukupno iskustvo igranja.

Definicije:
– Mišić orbicularis oculi: Mišić koji okružuje oko i odgovoran je za različite pokrete oka, uključujući treptanje i zatvaranje kapaka.
– Mišić zygomaticus major: Mišić u obrazu koji pomaže u pomeranju uglova usta, često povezan sa osmehom.
– Sclera: Beli spoljni zaštitni sloj očne jabučice.

Izvor: Tvitovi Delany King-a