Игре

Nvidia Beleži Rast Akcija Pre Izvršne Trgovine Zbog IPO-a Arm Holdings-a

Summary

Akcije kompanije Nvidia (NVDA) su zabeležile rast od 1,2% pre izvršne trgovine u četvrtak, dostižući malo više od 460 dolara, podstaknute očekivanjima vezanim za inicialnu javnu ponudu (IPO) kompanije Arm Holdings (ARM). Istovremeno, futuresi na NASDAQ berzi su porasli za […]

Nvidia Beleži Rast Akcija Pre Izvršne Trgovine Zbog IPO-a Arm Holdings-a

Akcije kompanije Nvidia (NVDA) su zabeležile rast od 1,2% pre izvršne trgovine u četvrtak, dostižući malo više od 460 dolara, podstaknute očekivanjima vezanim za inicialnu javnu ponudu (IPO) kompanije Arm Holdings (ARM). Istovremeno, futuresi na NASDAQ berzi su porasli za 0,5%.

IPO Arm Holdings-a privukao je velike tehnološke kompanije kao što su Alphabet (GOOGL), Intel (INTC) i Advanced Micro Devices (AMD), zajedno sa Nvidiom, kao kupce deleža u kompaniji. IPO, koji je fiksirao cenu u sredu i distribuirao ga institucionalnim investitorima, počinje trgovanje u četvrtak.

Tržište je posebno uzbuđeno zbog IPO-a Arm Holdings-a zbog toga što je IPO tržište bilo relativno prigušeno u poslednjih 18 meseci. To je rezultiralo time da je ponuda Arm Holdings-a prekvalifikovana za oko 10 puta. Investicijske banke su prvobitno procenile da će biti potrebna dva dana da se prodaju sve akcije, ali su na kraju završile sa distribucijom na prvom danu.

Za izvršnog direktora Nvidie Jensena Huanga, IPO Arm Holdings-a ima značaj jer je to posao koji im je izmakao. Nvidia je pre tri godine najavila nameru da akvizira Arm od Softbanka za 40 milijardi dolara. Međutim, regulatorna pitanja u više zemalja dovela su do toga da je Jensen odustao od posla 2022. godine. Konkurentske kompanije strahovale su da će akvizicija dati Nvidiji preveliku prednost na tržištu naprednih poluprovodnika.

Iako su prihodi i zarade Arm Holdings-a stagnirali tokom protekle godine, njegov procenjeni tržišni udeo se povećao sa 42% na 49% od početka 2021. godine.

Tokom Bank of America Securities AI konferencije, generalni direktor i potpredsednik za akcelerisano računarstvo Nvidie, Ian Bak, je razgovarao o investicijama kompanije u istraživanje i razvoj u cilju optimizovanja generativne veštačke inteligencije (AI) za obučavanje i razmišljanje u škali. Nvidijine stalne inovacije u tehnologiji GPU-a i umrežavanja su značajno poboljšale performanse i smanjile troškove obuke.

Nvidia je vodeći dizajner grafičkih procesorskih jedinica (GPU) i široko je priznat zbog svoje CUDA API i platforme za paralelno računarstvo. Njene čipove možemo naći u industriji poput gejminga, podatkovnih centara, superkompjutera i veštačke inteligencije.

IPO Arm Holdings-a i strateške investicije Nvidie odražavaju stalni napredak na tržištu tehnologije i veliku potražnju za inovativnim poluprovodničkim rešenjima.