Игре

Microsoft dobija ugovor od američke vojske za unapređene „mixed reality“ naočare

Summary

Američka vojska je dodijelila Microsoftu novi ugovor za njegove unaprijeđene „mixed reality“ naočare posebno dizajnirane za borbeno okruženje. Tehnološki gigant je nedavno poslao seriju od 20 prototipova naočara, verzija 1.2, vojsci radi testiranja. Vojnici koji su testirali naočare su pozitivno […]

Microsoft dobija ugovor od američke vojske za unapređene „mixed reality“ naočare

Američka vojska je dodijelila Microsoftu novi ugovor za njegove unaprijeđene „mixed reality“ naočare posebno dizajnirane za borbeno okruženje. Tehnološki gigant je nedavno poslao seriju od 20 prototipova naočara, verzija 1.2, vojsci radi testiranja. Vojnici koji su testirali naočare su pozitivno odgovorili, izjavljujući da više ne osjećaju mučninu ili nelagodnost dok ih nose.

Tokom protekle godine, Microsoft je sarađivao s američkom vojskom na razvoju Integrated Visual Augmentation System (IVAS), koji izgleda slično kao njegove HoloLens naočare za „mixed reality“. Međutim, početna testiranja ranijih prototipova u 2022. godini su otkrila probleme poput glavobolje, mučnine i zamora očiju. Ovi problemi su se javili kod 5.000 naočara koje je vojska dobila u septembru 2022.

Prema riječima portparola vojske Davida Pattersona, unaprijeđene naočare su pokazale poboljšanja u pouzdanosti, performansama senzora u uslovima slabog osvjetljenja i obliku. Kao rezultat, Microsoft je dobio novi ugovor 5. septembra kako bi vojsci dostavio unaprijeđene sisteme i istražio mogućnost povećanja proizvodnje.

Ranije ove godine, američka vojska je zatražila od Kongresa da finansira kupovinu 6.900 naočara od Microsofta, ali taj zahtjev je odbijen. Kongres je umjesto toga dodijelio samo 40 miliona dolara za unapređenje sistema, značajno umanjivši početno finansiranje od 400 miliona dolara. Međutim, Microsoft je ipak dobio tih 40 miliona dolara, kao i dodatnih 125 miliona dolara za nastavak razvoja.

Microsoftova tehnologija i dalje se integrira u ove vojne naočare, dok se razvoj za kućnu i poslovnu upotrebu naočara usporava. Vojni planovi uključuju potrošnju do 21,9 milijardi dolara za ovaj projekat, a sljedeća faza uključuje testiranje naočara za borbeno korišćenje 2025. godine.