Игре

Istraživanje Zemlje u video igri Starfield

Summary

U veoma iščekivanoj video igri Starfield, igrači imaju priliku da istraže nove planete i zapute se u bezgraničnost svemira. Međutim, jedan od najintrigantnijih aspekata ove igre je mogućnost posete Zemlji, našoj sopstvenoj matičnoj planeti. Endru Hiton deli svoje iskustvo sletanja […]

Istraživanje Zemlje u video igri Starfield

U veoma iščekivanoj video igri Starfield, igrači imaju priliku da istraže nove planete i zapute se u bezgraničnost svemira. Međutim, jedan od najintrigantnijih aspekata ove igre je mogućnost posete Zemlji, našoj sopstvenoj matičnoj planeti. Endru Hiton deli svoje iskustvo sletanja na Zemlju u igri Starfield i razmišlja o prikazu naše planete u igri.

Hiton opisuje Zemlju u igri Starfield kao pusto mesto, prazan pejzaž lišen života. Ovaj prikaz se slaže sa popularnom temom naučne fantastike o budućnosti Zemlje kao neuslovnoj planeti. Starfield ovu koncepciju vodi do krajnosti tako što predstavlja Zemlju kao zemljani grudvom sa samo 50 godina preostalog prebivališta. Prikaz Zemlje u igri služi kao mračan podsetnik na potencijalne posledice klimatskih promena.

Nedostatak poznavanja i emotivnog značaja Zemlje u igri Starfield takođe je istaknut od strane Hitona. Njegov lik, po imenu Ring Ding, nema nikakvu vezu sa Zemljom i vidi je samo kao još jednu planetu u beskraju svemira. Ova udaljenost između identiteta čovečanstva i prikaza Zemlje u igri stvara osećaj izolacije i otuđenja.

Hiton razmišlja o konfliktu koji nastaje pri igranju kao ljudski lik u igri Starfield dok se istovremeno oseća potpuno vanzemaljski na Zemlji. Nedostatak konteksta i znanja o istoriji Zemlje doprinosi ovom osećaju udaljenosti. Bez obzira na to što je deo ljudske loze, Ring Ding nije svestan prošlosti čovečanstva i značaja Zemlje u formiranju njihovog identiteta.

Sveukupno, Hitonovo iskustvo na verziji Zemlje u igri Starfield ističe mračnu i jednoličnu prirodu planete koja je nekada obilovala životom, a sada je svedena na bezživotnu prazninu. To služi kao upozorenje i podstiče nas da razmislimo o važnosti očuvanja naše planete i osiguranja održive budućnosti.