Игре

Prekomerna i dugotrajna upotreba digitalnih igara može dovesti do raznih muskuloskeletnih opasnosti

Summary

Prema nedavnoj studiji, prekomerna i dugotrajna upotreba digitalnih igara može dovesti do raznih muskuloskeletnih opasnosti. Istraživanje pod nazivom „Digitalne igre, muskuloskeletni i srodni zdravstveni rizici kod adolescenata i mladih odraslih osoba“, objavljeno u indijskom časopisu za psihijatriju, ističe fizičke i […]

Prekomerna i dugotrajna upotreba digitalnih igara može dovesti do raznih muskuloskeletnih opasnosti

Prema nedavnoj studiji, prekomerna i dugotrajna upotreba digitalnih igara može dovesti do raznih muskuloskeletnih opasnosti. Istraživanje pod nazivom „Digitalne igre, muskuloskeletni i srodni zdravstveni rizici kod adolescenata i mladih odraslih osoba“, objavljeno u indijskom časopisu za psihijatriju, ističe fizičke i psihološke zdravstvene probleme koji mogu nastati kao posledica prekomerne upotrebe digitalnih igara.

Studija je pokazala da su muskuloskeletni simptomi među najčešćim fizičkim zdravstvenim rizicima povezanim sa digitalnim igrama. Ovi rizici obuhvataju tendinitis u palcu, ruci, zglobu ruke i laktu (poznat kao nintendinitis ili nintendonitis), kao i ulcerozu dlanova. Dr. Satish Kumar CR, konsultant kliničke psihologije u Manipal bolnici Old Airport Road i jedan od autora istraživačkog rada, objašnjava da dugotrajno sedenje i loša telesna drža prilikom igranja igara na raznim uređajima mogu dovesti do mišićnog umora, što rezultira hroničnim bolom.

Osim muskuloskeletnih simptoma, studija je takođe pronašla direktan ili indirektan odnos između igranja igara i drugih zdravstvenih rizika kao što su problemi sa spavanjem, umor, gojaznost, glavobolje, anksioznost, stres, naprezanje očiju i epilepsija. Zavisnost od igara je uočena kao češća kod adolescenata i mlađih odraslih osoba, pri čemu su fizički rizici kao što su glavobolje, stres i naprezanje očiju najčešće prijavljeni slučajevi. Primećeni su i zamagljen vid, teškoće u fokusu i glavobolje, kao i simptomi povezani sa lošom telesnom držom i dugotrajnom imobilizacijom.

Da bi se suočilo sa sve većim incidencom zavisnosti od igara i povezanim zdravstvenim rizicima, studija naglašava važnost podizanja svesti među adolescentima i mlađim odraslima. Dr. Kumar predlaže da roditelji odigraju ključnu ulogu u tome tako što će svoju decu educirati o potencijalnim opasnostima zavisnosti od igara, postavljajući primer ograničavanjem sopstvene upotrebe telefona i podsticanjem angažmana u porodičnim i društvenim aktivnostima.

Kao zaključak, prekomerno i dugotrajno angažovanje u digitalnim igrama može imati štetne efekte kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje. Muskuloskeletni simptomi, zajedno sa nizom drugih zdravstvenih rizika, povezani su sa prekomernim igranjem igara. Podizanje svesti među adolescentima i mlađim odraslima, kao i promovisanje zdravih ponašanja i smanjenje prekomerne upotrebe ekrana, su od suštinske važnosti za smanjenje rizika povezanih sa digitalnim igranjem.

Definicije:
– Muskuloskeletne opasnosti: Fizičke opasnosti ili zdravstveni problemi vezani za mišiće, kosti, zglobove, tetive, ligamente i druge povezane strukture tela.
– Tendinitis: Upala tetive koja obično izaziva bol i oticanje blizu zglobova.
– Ulceracija dlanova: Razvoj čireva na dlanu.
– Naprezanje očiju usled korišćenja digitalnih uređaja: Neprijatnost i zamor očiju izazvan dugotrajnom upotrebom digitalnih uređaja.
– Rehabilitacija i fizioterapija: Terapeutske metode i vežbe usmerene na obnavljanje fizičke funkcije i ublažavanje bola.