*EN Вештачка интелигенција

Novi način otkrivanja lozinki: Pogađanje putem zvuka tastature

Summary

Tehnologija koja je razvijena na Univerzitetu Durham, Univerzitetu Surrey i Royal Univerzitetu Holloway u Londonu donosi inovativan način otkrivanja lozinki – pomoću zvuka koji tastatura proizvodi prilikom kucanja. Istraživanje ističe da su male razlike u zvucima koje pravi svaka tipka […]

Novi način otkrivanja lozinki: Pogađanje putem zvuka tastature

Tehnologija koja je razvijena na Univerzitetu Durham, Univerzitetu Surrey i Royal Univerzitetu Holloway u Londonu donosi inovativan način otkrivanja lozinki – pomoću zvuka koji tastatura proizvodi prilikom kucanja. Istraživanje ističe da su male razlike u zvucima koje pravi svaka tipka nenamjerno „sporedni kanal“ informacija.

Iako istraživanje sporednih kanala može biti nezgrapno i nepraktično, ono ima korisnu svrhu u poboljšanju našeg razumijevanja. Ova nova tehnika se oslanja na akustične emisije tastature, koje ne samo da predstavljaju lako dostupan vektor napada, već i navode žrtve da potcijene njihovu važnost.

Na primjer, pri unosu lozinke korisnici često skrivaju svoj ekran, ali ne čine ništa kako bi prikrili zvuk tastature. Istraživači su čak koristili scenarije stvarnih napada, kao što je prisluškivanje kucanja na prijenosnom računaru putem mikrofona na pametnom telefonu ili snimanje zvuka tokom Zoom poziva.

Nova tehnika koristi duboko učenje (metoda umjetne inteligencije koja imitira ljudski proces učenja) kako bi identificirala pritisnute tipke na tastaturi. Algoritam je naučen na osnovu 25 pritisaka na svaku tipku Apple prijenosnog računara, koristeći različite prste i različite pritiske. Zvuk pritiska tipki je detaljno obrađen, pretvoren u slike i zatim unesen u algoritam dubokog učenja za klasifikaciju.

Ova metoda je pokazala izuzetno visoku tačnost u prepoznavanju pritisaka na tastaturi, čak i prilikom snimanja putem Zooma. Postigla je tačnost od 95 posto kod telefonski snimljenih pritisaka tipki, što je značajan napredak u odnosu na postojeće klasifikatore. Implementacija metode na Zoom snimke rezultirala je tačnošću od 93 posto, što je takođe vrlo impresivan rezultat.

Ova nova tehnika otkrivanja lozinki koristi napredne tehnologije kako bi unaprijedila kibernetičku sigurnost i podigla svijest o potencijalnim ranjivostima. Ipak, istraživači napominju da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se u potpunosti razumjelo ovo područje i razvile adekvatne metode zaštite.

FAQ

Kako funkcioniše nova tehnika otkrivanja lozinki pomoću zvuka tastature?

Nova tehnika koristi zvukove koje tastatura proizvodi prilikom kucanja kako bi identifikovala pritisnute tipke. Korištenjem dubokog učenja, algoritam je naučen da prepozna zvukove pritiska tipki i klasifikuje ih u odgovarajuće znakove.

Koliko je metoda tačna u prepoznavanju pritisaka tipki?

Nova metoda postiže izuzetno visoku tačnost u prepoznavanju pritisaka tipki. Na uzorcima snimljenim telefonom, tačnost iznosi 95 posto, dok na Zoom snimkama tačnost iznosi 93 posto.

Koje su potencijalne primjene ove tehnike?

Nova tehnika otkrivanja lozinki pomoću zvuka tastature može se koristiti u oblasti kibernetičke sigurnosti kako bi se poboljšala zaštita od napada na lozinke. Takođe može biti korisna i u istraživanju sporednih kanala i razumijevanju mogućnosti curenja informacija putem različitih kanala na računarima.