*EN Вештачка интелигенција

Microsoft planira objavu nove generacije Xbox konzole

Summary

Pojavile su se nove informacije o planiranoj objavi nove generacije Xbox konzole od strane Microsoft-a. Prema nepotvrđenim glasinama, nove Xbox konzole mogu se očekivati tokom 2026. godine, što se značajno razlikuje od prethodnih navoda koji su predviđali objavu konzole tek […]

Microsoft planira objavu nove generacije Xbox konzole

Pojavile su se nove informacije o planiranoj objavi nove generacije Xbox konzole od strane Microsoft-a. Prema nepotvrđenim glasinama, nove Xbox konzole mogu se očekivati tokom 2026. godine, što se značajno razlikuje od prethodnih navoda koji su predviđali objavu konzole tek 2028. godine. Važno je napomenuti da su ove informacije procurile iz dokumentacije sa suđenja između FTC-a i Microsoft-a objavljene u maju 2022. godine, pa je moguće da su se planovi kompanije promenili od tada.

Jedna od interesantnih informacija je mogući izlazak Xbox Series X refresh verzije sredinom ciklusa objavljivanja novih konzola, što bi se moglo desiti krajem oktobra 2024. godine. Navodi se da bi ova konzola nosila naziv „Brooklin“ i mogla bi biti cilindričnog oblika, slično kao digitalna verzija Series X modela.

Kada je reč o hardveru, Microsoft je možda rešio da se ne fokusira samo na sirovu snagu, već da u novu konzolu ugradi veštačku inteligenciju. Ova odluka proizašla je iz kompanijinih ulaganja u veštačku inteligenciju, a moguće je da će nova konzola sadržati AI akceleratore i NPU (Neural Processing Unit) koprocesor koji će raditi uz prilagođeni čipset. Ipak, treba napomenuti da Microsoft još uvek nije zvanično potvrdio ove detalje.

U zaključku, očekuje se da će Microsoft objaviti novu generaciju Xbox konzola tokom 2026. godine, sa mogućim refresh verzijom sredinom ciklusa objavljivanja. Takođe, nova konzola bi mogla imati ugrađenu veštačku inteligenciju, ali o ovim detaljima još uvek nema službenih informacija od strane kompanije.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Kada će tačno Microsoft objaviti novu generaciju Xbox konzola?

Prema nepotvrđenim glasinama, nova generacija Xbox konzola očekuje se tokom 2026. godine.

Da li će biti refresh verzija Xbox Series X konzole?

Postoje navodi koji sugerišu da bi mogla biti objavljena refresh verzija Xbox Series X konzole krajem oktobra 2024. godine pod nazivom „Brooklin“.

Da li će nova generacija Xbox konzola imati ugrađenu veštačku inteligenciju?

Prema neslužbenim informacijama, nova generacija Xbox konzola mogla bi sadržati veštačku inteligenciju, uključujući AI akceleratore i NPU (Neural Processing Unit) koprocesor.

Da li je Microsoft zvanično potvrdio ove informacije?

Ne, Microsoft još uvek nije zvanično potvrdio informacije o novoj generaciji Xbox konzola, refresh verziji Series X konzole i ugrađenoj veštačkoj inteligenciji.