*EN Вештачка интелигенција

WordPad odlazi u istoriju: Konacno se oprostaj od Microsoftove „klasicne“ aplikacije

Summary

Nakon gotovo tri decenije, WordPad, jedna od Microsoftovih „klasičnih“ aplikacija, konačno odlazi u istoriju. U najnovijem izdanju Windows 11 Build 26020 Insider Preview, dostupnom u Canary Channel-u, Microsoft je najavio da se WordPad više neće automatski instalirati nakon instalacije novog […]

WordPad odlazi u istoriju: Konacno se oprostaj od Microsoftove „klasicne“ aplikacije

Nakon gotovo tri decenije, WordPad, jedna od Microsoftovih „klasičnih“ aplikacija, konačno odlazi u istoriju. U najnovijem izdanju Windows 11 Build 26020 Insider Preview, dostupnom u Canary Channel-u, Microsoft je najavio da se WordPad više neće automatski instalirati nakon instalacije novog operativnog sistema i da će biti uklonjen u budućem ažuriranju. Ovo označava definitivan kraj za ovaj tekstualni uređivač.

WordPad je bio standardna aplikacija Microsofta od vremena Windowsa 95. Naslednik originalnog Microsoft Write-a, WordPad je prvobitno bio pozicioniran kao tekstualni editor sa nekim funkcionalnostima sličnim MS Word-u, ali i kao naprednija verzija Notepada, koji je predstavljen pre oko 40 godina, 1983. godine.

Prema objavi na Microsoft Learn sajtu o zastarelim funkcijama za Windows klijente, kompanija navodi: „Za bogato formatirane tekstualne dokumente kao što su .doc i .rtf preporučujemo Microsoft Word, a za obične tekstualne dokumente kao što su .txt preporučujemo Windows Notepad.“ Ovo ukazuje na to da je WordPad bio neka vrsta kompromisa između MS Worda i Notepada, te da se od njega može odustati. Ipak, postoji mogućnost da je za uklanjanje ovog editora postojao i neki drugi, konkretniji razlog.

GeekWire takođe ističe da su primetili da WordPad nije dobio ažuriranje za tamni režim, što bi mogao biti signal njegovog ukidanja. Ovo postaje jasnije kada se uporedi sa nedavnim ažuriranjem tamnog režima za Notepad i najavljenim ažuriranjem sa funkcijom automatskog čuvanja koje će uskoro biti implementirano.

Još jedna dugovečna Windows aplikacija, People, takođe će biti ukinuta u ovom ažuriranju, uglavnom zbog premeštanja većine njenih funkcionalnosti (pre svega upravljanja kontaktima) u Outlook za Windows.

FAQ:
1. Kada će se WordPad ukloniti iz Windows-a?
– WordPad će se ukloniti u budućem ažuriranju Windows 11 operativnog sistema.

2. Koji tekstualni uređivač preporučuje Microsoft za bogato formatirane tekstualne dokumente?
– Microsoft preporučuje korišćenje Microsoft Word-a za bogato formatirane tekstualne dokumente kao što su .doc i .rtf.

3. Koje su moguće razlozi za uklanjanje WordPada?
– Mogući razlozi za uklanjanje WordPada mogu biti povezani sa nedostatkom ažuriranja za tamni režim i mogućim drugim konkretnim razlozima koje kompanija Microsoft nije navela.