*EN Вештачка интелигенција

YouTube Kreativno suočava korisnike sa blokadom reklama

Summary

Izvor: Smartlife / Unsplash YouTube platforma nastavlja da pronalazi načine da motiviše korisnike da pređu na Premium pretplatu, koja zahteva mesečno izdvajanje od 749 dinara. Za one koji nisu spremni da plate, platforma ima dodatnu taktiku – gledanje reklama. Međutim, […]

YouTube Kreativno suočava korisnike sa blokadom reklama

Izvor: Smartlife / Unsplash

YouTube platforma nastavlja da pronalazi načine da motiviše korisnike da pređu na Premium pretplatu, koja zahteva mesečno izdvajanje od 749 dinara. Za one koji nisu spremni da plate, platforma ima dodatnu taktiku – gledanje reklama. Međutim, korisnici koji pokušavaju da blokiraju reklame primećuju jednu novu meru.

Umesto da se klipovi odmah učitaju, korisnici primećuju da YouTube namerno usporava vreme učitavanja videa. Ova strategija je primetna, kažu korisnici na platformi Reddit, koji su blokirali reklame. Po njihovom iskustvu, nakon što se isključi blokator reklama, vreme učitavanja videa se znatno poboljšava. Zanimljivo je da ovaj problem primećuju i korisnici koji već plaćaju pretplatu za YouTube Premium.

Izgleda da YouTube ne razlikuje korisnike koji koriste blokator reklama od onih koji su Premium pretplatnici. Rezultat toga je da ovi problemi sa usporenim učitavanjem videa utiču na performanse ne samo samog YouTube sajta, već i na funkcionalnost drugih delova, uključujući i Chrome pregledač. Neki korisnici su prijavili da nakon određenog vremena gube mogućnost puštanja videa preko celog ekrana, što se rešava samo restartovanjem pregledača.

Mada neki korisnici još uvek nisu iskusili ove nove probleme, a prema našem iskustvu se čini da ih platforma primenjuje talasima, izgleda da YouTube želi da učini blokiranje reklama dovoljno neprijatnom opcijom, koja će naterati korisnike da se opredele za mesečnu pretplatu.

FAQ:

Da li YouTube namerno usporava učitavanje videa za korisnike koji blokiraju reklame?

Da, korisnici koji blokiraju reklame primećuju da YouTube namerno usporava vreme učitavanja videa kako bi ih motivisao da se prebace na Premium pretplatu.

Da li ova taktika utiče samo na korisnike koji koriste blokator reklama?

Ne, ova taktika utiče i na korisnike koji su pretplaćeni na YouTube Premium, što stvara nejednakost između korisnika.

Koji su još problemi koji mogu da se jave kao rezultat ovog usporenog učitavanja videa?

Korisnici su prijavili da se performanse Chrome pregledača mogu narušiti, kao i da gube mogućnost puštanja videa preko celog ekrana.

Da li YouTube želi da korisnike natera da se pretplate na mesečnu Premium pretplatu?

Izgleda da je YouTubeova namera upravo ta – da učini blokiranje reklama dovoljno neprijatnim iskustvom, koje bi primoralo korisnike da izdvoje novac za Premium pretplatu.