*EN Вештачка интелигенција

Microsoft dodaje podršku za najnoviji USB standard u Windows operativni sistem

Summary

Microsoft je najavio da radi na dodavanju podrške za najnoviji USB standard u svoj Windows operativni sistem. Novi Windows 11 build 23615 donosi podršku za USB4 Gen 4, što omogućava brzine prenosa podataka do 80Gbps na kompatibilnom hardveru. USB4 standard […]

Microsoft dodaje podršku za najnoviji USB standard u Windows operativni sistem

Microsoft je najavio da radi na dodavanju podrške za najnoviji USB standard u svoj Windows operativni sistem. Novi Windows 11 build 23615 donosi podršku za USB4 Gen 4, što omogućava brzine prenosa podataka do 80Gbps na kompatibilnom hardveru.

USB4 standard je objavljen od strane USB Implementers Foruma još 2019. godine, ali je sada Microsoft uključio zvaničnu podršku za ovaj standard u Windows 11 verziji 21H2. Očekuje se da će USB4 uskoro biti prisutan i u prvim potrošačkim proizvodima.

Važno je napomenuti da će korisnicima biti potreban kompatibilan hardver kako bi iskoristili sve prednosti USB4 standarda. Najnoviji i najbolji hardver će biti neophodan da bi se postigle maksimalne brzine prenosa podataka od 80Gbps.

Prilikom ovih najava, Microsoft je istakao da će odabrani uređaji sa Intelovim nedavno objavljenim 14th Gen mobilnim procesorima biti među prvima koji će podržavati USB4 standard. Na primer, novi Razer Blade 18 će biti jedan od Windows laptopova sa USB4 2.0 podrškom.

Pored dodavanja podrške za USB4 standard, Windows 11 build 23615 takođe ima i novu mogućnost pokretanja sistema sa funkcijom Copilot. Ova funkcija omogućava lakše podešavanje više monitora sa veličinom od 27 inča ili veću i minimalnom rezolucijom od 1920 piksela.

FAQ:

Šta je USB4 standard?
USB4 je najnoviji USB standard koji omogućava brzine prenosa podataka do 80Gbps. Predstavljen je 2019. godine i sada Microsoft dodaje podršku za ovaj standard u Windows operativnom sistemu.

Koji hardver je potreban za iskorišćavanje USB4 standarda?
Za iskorišćavanje potpune brzine USB4 standarda, korisnicima će biti potreban najnoviji i kompatibilan hardver.

Koji će uređaji prvi podržavati USB4 standard?
Prema navodima iz Microsofta, odabrani uređaji sa Intelovim nedavno objavljenim 14th Gen mobilnim procesorima će biti među prvima koji će podržavati USB4 standard. Na primer, novi Razer Blade 18 će biti jedan od Windows laptopova sa USB4 2.0 podrškom.