*EN Вештачка интелигенција

Windows 11 24H2: Očekivanja od optimizacije AI funkcija i pamćenja

Summary

Microsoft je nedavno izazvao veliku pažnju sa vestima o zahtevima za sistemskom memorijom u vezi nove verzije Windows 11 24H2 operativnog sistema. Iako su mediji brzo zaključili da će AI funkcije Windows 11 24H2 zahtevati najmanje 16 GB RAM-a, ova […]

Windows 11 24H2: Očekivanja od optimizacije AI funkcija i pamćenja

Microsoft je nedavno izazvao veliku pažnju sa vestima o zahtevima za sistemskom memorijom u vezi nove verzije Windows 11 24H2 operativnog sistema. Iako su mediji brzo zaključili da će AI funkcije Windows 11 24H2 zahtevati najmanje 16 GB RAM-a, ova interpretacija nije tačna.

Izvori iz Microsofta još uvek nisu zvanično potvrdili ovaj zahtev. Umesto toga, preporuka se odnosi na količinu memorije koja je potrebna za besprekoran rad Microsoft AI servisa, a ne za minimalne sistemske zahteve.

Da bi se to bolje razumelo, pogledajmo primer Dell XPS laptop računara, koji pripada novoj generaciji AI PC modela. Ovaj model je opremljen NPU jedinicom za rad sa AI softverom, ali se isporučuje sa samo 8 GB RAM-a. Ovo jasno pokazuje da AI funkcije neće zahtevati najmanje 16 GB memorije.

Slično trenutnoj situaciji, Microsoft je prethodno naišao na otpor korisnika zbog zahteva za snagu hardvera prilikom puštanja u opticaj Windows 11 operativnog sistema. Mnogi veruju da će, iako Microsoft može preporučiti 16 GB memorije za optimalan rad AI funkcija u Windows 11 24H2 verziji, stariji računari i slabiji hardver i dalje biti podržani.

Očekuje se da će nadogradnja na Windows 11 24H2 u druge polovine ove godine doneti ključna poboljšanja u pogledu AI funkcionalnosti. S nadograđenim Copilot asistentom koji se oslanja na veštačku inteligenciju, Microsoft će podići iskustvo korišćenja Windows okruženja na viši nivo. Sve ovo će nam omogućiti korišćenje naprednih AI funkcija i pružiti bolje iskustvo nego ikada pre.

Često postavljana pitanja (FAQ) o AI funkcijama Windows 11 24H2

1. Koji su zahtevi za sistemskom memorijom za AI funkcije u Windows 11 24H2 operativnom sistemu?
Izvori iz Microsofta nisu zvanično potvrdili zahtev da se AI funkcije Windows 11 24H2 operativnog sistema zahtevaju najmanje 16 GB RAM-a. Preporuka se odnosi na količinu memorije potrebnu za besprekoran rad Microsoft AI servisa, a ne za minimalne sistemske zahteve.

2. Da li AI funkcije zahtevaju najmanje 16 GB RAM-a?
Ne, Dell XPS laptop računar koji ima NPU jedinicu za rad sa AI softverom isporučuje se sa samo 8 GB RAM-a. Ovo ukazuje na to da AI funkcije ne zahtevaju najmanje 16 GB memorije.

3. Da li će stariji računari i slabiji hardver biti podržani u Windows 11 24H2 verziji?
Mnogi veruju da će iako Microsoft može preporučiti 16 GB memorije za optimalan rad AI funkcija u Windows 11 24H2 verziji, stariji računari i slabiji hardver i dalje biti podržani.

4. Kakva poboljšanja u AI funkcionalnosti možemo očekivati u Windows 11 24H2 verziji?
Nadogradnja na Windows 11 24H2 verziju očekuje se da će doneti ključna poboljšanja u pogledu AI funkcionalnosti. Sa nadograđenim Copilot asistentom koji se oslanja na veštačku inteligenciju, Microsoft će podići iskustvo korišćenja Windows okruženja na viši nivo. Ovo će omogućiti korišćenje naprednih AI funkcija i pružiti bolje iskustvo nego ikada pre.

Definicije ključnih pojmova:
– AI ( veštačka inteligencija) – Simulacija ljudske inteligencije od strane mašine, posebno računarskih sistema, radi obavljanja zadataka koji bi inače zahtevali ljudsku inteligenciju.
– RAM (random access memory) – Tip fizičke memorije koja se trenutno koristi za čuvanje podataka koje procesori brzo pristupaju.
– NPU (neural processing unit) – Specijalizovani čip ili sistem koji je dizajniran za brzu obradu podataka i izvođenje veštačke inteligencije naučene iz mreža neuronskih mreža.

Povezani linkovi:
Microsoft
Dell