*EN Вештачка интелигенција

Valve prekida podršku za Windows 7, 8 i 8.1: Vodič za korisnike

Summary

Putem svoje platforme za distribuciju igara, Steam, tehnološki gigant Valve najavio je važnu promenu koja će uticati na korisnike operativnih sistema Windows 7, 8 i 8.1. Od 1. januara 2024, Valve više neće pružati podršku za ove starije verzije Windows-a, […]

Valve prekida podršku za Windows 7, 8 i 8.1: Vodič za korisnike

Putem svoje platforme za distribuciju igara, Steam, tehnološki gigant Valve najavio je važnu promenu koja će uticati na korisnike operativnih sistema Windows 7, 8 i 8.1. Od 1. januara 2024, Valve više neće pružati podršku za ove starije verzije Windows-a, naglašavajući potrebu za modernizacijom među svojim korisnicima.

Ova odluka je rezultat stalnog tehnološkog napretka i potrebe za boljim integrisanjem sa novijim operativnim sistemima. Microsoft, tvorac Windows-a, već duže vreme usmerava pažnju na Windows 10 i najnoviji Windows 11, postepeno smanjujući podršku za starije verzije. Valve se, u skladu sa tim trendom, odlučio da uskladi svoje usluge sa industrijskim standardima.

Iako korisnici Steam platforme koji koriste Windows 7, 8 ili 8.1 mogu i dalje pristupiti svojim igrama, Valve je upozorio da bi usluga mogla prestati da radi bez prethodne najave. Razlog za to leži u činjenici da Steam zavisi od Google Chrome-a, a podrška za Windows 7 je završena u januaru 2023. godine. Ovo znači da Chrome 109 ostaje poslednja dostupna verzija korisnicima starijih Windows operativnih sistema.

Nadolazeća ažuriranja Steama će zahtevati nove funkcije i sigurnosne komponente koje nisu prisutne u Windows 7, 8 i 8.1. To će neizbežno dovesti do situacije u kojoj će korisnici starijih verzija operativnog sistema biti uskraćeni za ključna ažuriranja, uključujući sigurnosne zakrpe, što može ugroziti performanse i sigurnost njihovih sistema.

Valve stoga savetuje korisnicima da pređu na Windows 10 ili Windows 11 kako bi osigurali nesmetan pristup ažuriranjima, novim igrama i tehničkoj podršci. Ova promena ne samo da prati tehnološke trendove, već je i investicija u sigurnost i stabilnost iskustva igranja.

FAQ:

1. Šta se dešava ako koristim Windows 7, 8 ili 8.1 na Steamu?

Iako ćete moći da pristupate igrama na Steamu, usluga može prestati da radi bez prethodne najave. Ovo je zbog činjenice da Steam zavisi od Google Chrome-a, čija podrška za Windows 7 je okončana.

2. Da li će korisnici starijih verzija Windows-a dobiti ažuriranja?

Nadolazeća ažuriranja Steama će zahtevati nove funkcije i sigurnosne komponente koje nisu prisutne u Windows 7, 8 i 8.1. To može dovesti do situacije u kojoj će korisnici biti uskraćeni za ključna ažuriranja, uključujući sigurnosne zakrpe.

3. Koje alternative imam ako koristim Windows 7, 8 ili 8.1?

Valve preporučuje da korisnici pređu na Windows 10 ili Windows 11 kako bi osigurali nesmetan pristup ažuriranjima, novim igrama i tehničkoj podršci. Ovi operativni sistemi omogućavaju bolje integrisanje sa Steam platformom.