*EN Вештачка интелигенција

Video sadržaj pretekao video igre u Velikoj Britaniji – Nova era zabavnog medija

Summary

Još 2012. godine, video igre su zauzele prvo mesto u Velikoj Britaniji kada je reč o rangiranju najvećih zabavnih medija po prihodima. U deceniji od tada, video games su konstantno bile na vrhu. Međutim, posle 2023. godine, video sadržaj je […]

Video sadržaj pretekao video igre u Velikoj Britaniji – Nova era zabavnog medija

Još 2012. godine, video igre su zauzele prvo mesto u Velikoj Britaniji kada je reč o rangiranju najvećih zabavnih medija po prihodima. U deceniji od tada, video games su konstantno bile na vrhu. Međutim, posle 2023. godine, video sadržaj je zvanično pretekao video igre kao najveći zabavni medij u Velikoj Britaniji.

ERA, trgovinsko telo koje predstavlja video, muzičke i igračke prodavce u Velikoj Britaniji, objavilo je svoje najnovije brojke koje su pokazale da je industrija video igara u 2023. godini akumulirala prihod od 4,74 milijarde funti na PC-u, mobilnim uređajima i konzolama, sa rastom od 2,9% u odnosu na prethodnu godinu. Iako impresivan iznos, video industrija je beležila još veći rast od 10%, dostigavši prihod od 4,9 milijardi funti.

Ali šta je doprinelo ovom iznenađujućem skoku u prihodima video sektora? Prema ERA-i, ključni faktor su servisi pretplata kao što su Netflix, Disney Plus i Apple TV, čiji prihodi čine 89% tržišta videa. Ovi servisi su postali sve popularniji, privlačeći sve veći broj korisnika i generišući velike prihode.

Iako je ovo prvi put od 2012. godine da video igre nisu na vrhu liste najvećih zabavnih medija u Velikoj Britaniji, ostaje pitanje kako će se situacija razvijati u budućnosti. Da li će video sadržaj zadržati svoju dominaciju ili će video igre ponovo preuzeti prvo mesto u 2024. godini? Ostaje nam da sačekamo i vidimo.