*EN Вештачка интелигенција

Kepler predstavlja humanoidnog robota Forerunner na CES-u u Las Vegasu

Summary

Kepler će na nadolazećem CES-u u Las Vegasu predstaviti Forerunner, svog humanoidnog robota nove generacije. Ova serija robota opšte namene ima napredne mogućnosti u pokretima tela, preciznu kontrolu ruku i sofisticiranu vizuelnu percepciju, što ih čini ozbiljnim konkurentima Teslinom Optimusu […]

Kepler predstavlja humanoidnog robota Forerunner na CES-u u Las Vegasu

Kepler će na nadolazećem CES-u u Las Vegasu predstaviti Forerunner, svog humanoidnog robota nove generacije. Ova serija robota opšte namene ima napredne mogućnosti u pokretima tela, preciznu kontrolu ruku i sofisticiranu vizuelnu percepciju, što ih čini ozbiljnim konkurentima Teslinom Optimusu u području humanoidne robotike.

Keplerova vizija je da ovaj humanoidni robot unapredi produktivnost korisnika uvedenjem napredne tehnologije, što bi omogućilo smanjenje radne nedelje na samo tri dana. Ovako se ljudima pruža mogućnost da se više posvete važnim poduhvatima, poput istraživanja svemira, kako je rekao suosnivač kompanije Kepler, Debo Hu.

Forerunner je visok 178 cm i težak 85 kg, sa posebnom naglaskom na pokretljivosti i manipulaciji predmetima. Sa 12 stepeni slobode pokreta, „pametna“ i okretna ruka omogućava mu agilnosti u kretanju i manipulaciji teškim predmetima. Takođe se ističe precizna koordinacija oka i ruke, kao i inteligentna interaktivna komunikacija.

Robot se oslanja na set senzora u glavi, koji mu omogućavaju da „razume“ okolinu. Kroz sintetički glasovni modul i stereofonske zvučnike, Forerunner komunicira sa ljudima. Sve informacije sakupljene senzorima prolaze kroz Nebula AI sistem koji pomaže robotu da se kreće po nezgodnim mestima i izbegava prepreke.

Kepler je stvorio specijalno radno mesto za developere, gde mogu sarađivati i raditi na robotičkim projektima. Plan kompanije je da Forerunner robote plasira na tržište u trećem kvartalu ove godine po ceni od otprilike 30.000 dolara. Iako će biti skuplji od Teslinog Optimusa, Kepler veruje da će njihove napredne mogućnosti opravdati investiciju.

FAQ:

1. Koje su napredne mogućnosti Forerunner robota?

Forerunner serija robota opšte namene poseduje napredne mogućnosti u pokretima tela, preciznu kontrolu ruku i sofisticiranu vizuelnu percepciju.

2. Čime se Forerunner ističe u domenu humanoidne robotike?

Forerunner robota ističe se u kretanju izazovnim terenom, veštom manipulacijom ruku, podizanjem i nošenjem teških predmeta, kao i preciznom koordinacijom oka i ruke.

3. Kako Forerunner komunicira sa ljudima?

Forerunner koristi sintetički glasovni modul i stereofonske zvučnike za komunikaciju sa ljudima.

4. Kako Forerunner razume okolinu?

Forerunner koristi set senzora postavljenih u glavi, uključujući kameru širokog ugla, mikrofone, akcelerometar i AHRS sistem, kako bi „razumeo“ okolinu.

5. Kada će Forerunner biti dostupan na tržištu i po kojoj ceni?

Forerunner će biti dostupan za prodaju u trećem kvartalu ove godine po ceni od oko 30.000 dolara.