*EN Вештачка интелигенција

Kako pravilno prati i održavati veš – Neke važne smernice

Summary

Sigurno ste svi nekada napravili neke greške prilikom pranja veša. Prema stručnjacima, ovo su najčešće greške koje treba ispraviti kako bi vaša odeća duže zadržala oblik i boju, i sporije se istrošila. Pozebno marite o temperaturi Odeću je najbolje prati […]

Kako pravilno prati i održavati veš – Neke važne smernice

Sigurno ste svi nekada napravili neke greške prilikom pranja veša. Prema stručnjacima, ovo su najčešće greške koje treba ispraviti kako bi vaša odeća duže zadržala oblik i boju, i sporije se istrošila.

Pozebno marite o temperaturi

Odeću je najbolje prati na nižim temperaturama kako bi se sačuvale boje i oblik tkanine. To nije slučaj samo sa toplom i hladnom vodom, već i sa dobrom veš mašinom i deterdžentom. Na nižim temperaturama, veš će biti podjednako čist kao i na visokim.

Precizno doziranje

Previše deterdženta može začepiti posudu predviđenu za deterdžent, izazvati neugodne mirise, dok previše omekšivača može otežati ispiranje odeće. Pažljivo pročitajte doze navedene na ambalaži i koristite mernu posudu. Ako je odeća jako zaprljana, koristite preporučenu dozu ili pokrenite dva ciklusa pranja.

Omekšivač samo za određene vrste odeće

Omekšivač ne samo da čini tkaninu baršunastom, već olakšava i peglanje. Međutim, tokom vremena, omekšivač može smanjiti apsorpciju odeće, stoga se preporučuje da se ne koristi za pranje peškira, sportske odeće ili predmeta od mikrovlakana, elastina ili spandeksa.

Pranje farmerica

Mašinsko pranje često može izbledeti boje farmerica. Proizvođači preporučuju izbegavanje mašinskog pranja kako biste očuvali boju duže. Ako ipak odlučite da perete farmerica u veš mašini, preporučeni interval između dva pranja je najmanje 2-6 meseci, što zavisi od frekvencije nošenja i karakteristika vašeg tela.

Pravilno sušenje

Nepravilno sušenje može nepovoljno uticati na odeću. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete greške:

– Izbegavajte automatsko sušenje, jer to može uzrokovati brže trošenje i izbleđivanje boja. Takođe izbegavajte korišćenje automatskog sušenja za osetljive tkanine.
– Ne kačite pletene i vunene predmete kako se ne bi deformisali, sušite ih na ravnoj površini.
– Pre kačenja veša, protresite ga kako biste sprečili gužvanje.

Održavanje veš mašine

Prljavština, ostaci deterdženta i drugi nečisti materijali u veš mašini mogu naštetiti vašoj odeći, izazvati loše mirise i bela mrlje. Da biste to izbegli, evo nekoliko jednostavnih pravila za održavanje:

– Nakon svakog pranja, ispraznite veš mašinu.
– Nakon pranja, uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.
– Redovno sušite odjeljak za deterdžent.
– Jednom mesečno, pokrenite prazan ciklus pranja sa deterdžentom i sredstvom za dezinfekciju.

Često postavljana pitanja o pranju veša:

1. Koja je najbolja temperatura za pranje veša?
Najbolje je prati veš na nižim temperaturama kako bi se sačuvale boje i oblik. Možete koristiti toplu ili hladnu vodu ako imate kvalitetnu veš mašinu i deterdžent.

2. Kako odrediti pravu dozu deterdženta?
Pažljivo pročitajte doze navedene na ambalaži deterdženta i koristite mernu posudu. Ako je odeća jako zaprljana, možete koristiti preporučenu dozu ili pokrenuti više ciklusa pranja.

3. Kako pravilno održavati veš mašinu?
Nakon svakog pranja ispraznite mašinu, uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima i redovno sušite odjeljak za deterdžent. Takođe, jednom mesečno pokrenite prazan ciklus sa deterdžentom i sredstvom za dezinfekciju.

4. Da li je automatsko sušenje dobro za odeću?
Automatsko sušenje može uzrokovati brže trošenje i izbleđivanje boja odeće, pa je bolje izbegavati ga za osetljive tkanine. Preporučuje se sušenje na vodoravnoj površini za pletene i vunene predmete kako bi se sačuvao njihov oblik.