*EN Вештачка интелигенција

Severna Koreja implementira 4G mrežu, vodeći ka modernizaciji telekomunikacija

Summary

Severna Koreja, sa svojih 26,2 miliona stanovnika, se polako ali sigurno priključuje modernizaciji telekomunikacija. Iako je procenjeno da samo 28,3% stanovnika ima pristup mobilnoj telefoniji, samo jedna četvrtina koristi pametne telefone. Podaci sajta GSMA Intelligence pokazuju da su operatori 3G […]

Severna Koreja implementira 4G mrežu, vodeći ka modernizaciji telekomunikacija

Severna Koreja, sa svojih 26,2 miliona stanovnika, se polako ali sigurno priključuje modernizaciji telekomunikacija. Iako je procenjeno da samo 28,3% stanovnika ima pristup mobilnoj telefoniji, samo jedna četvrtina koristi pametne telefone.
Podaci sajta GSMA Intelligence pokazuju da su operatori 3G mreže, Byol i Koryolink, zabeležili 7,5 miliona 3G veza do 2023. godine.

U vestima koje dolaze iz Severne Koreje, objavljeno je da će zemlja konačno uvesti 4G uslugu. Kako bi olakšali prelazak sa 3G na 4G mrežne usluge, severnokorejska vlada je uvezla korišćene LTE bazne stanice, uglavnom od kompanije Huawei, kojima će nadograditi postojeće 3G mreže u delovima prestonice, Pjongjanga, kao i u još pet gradova.

Ovo je značajan korak napred za Severnu Koreju. Iako je 4G mreža dostupna već nekoliko decenija u drugim zemljama, Severna Koreja tek sada prelazi na ovu tehnologiju. Stopa rasta broja mobilnih veza u zemlji u 2023. godini bila je manja od 3%, što jasno ukazuje na potrebu za modernizacijom telekomunikacione infrastrukture.

Važno je napomenuti da u Severnoj Koreji postoji veliki broj usluga i aplikacija koje su blokirane ili zabranjene. Međutim, uvodjenjem 4G mreže, stanovnici će imati pristup bržem internetu i većem broju usluga i aplikacija.

FAQ:
1. Koliko procenata stanovnika Severne Koreje ima pristup mobilnoj telefoniji?
Procenjuje se da samo 28,3% stanovnika Severne Koreje ima pristup mobilnoj telefoniji.

2. Koliko od tog broja koristi pametne telefone?
Samo jedna četvrtina korisnika mobilne telefonije u Severnoj Koreji koristi pametne telefone.

3. Kada je Severna Koreja započela implementaciju 4G mreže?
Severna Koreja je započela implementaciju 4G mreže korišćenjem korišćene LTE opreme, uključujući bazne stanice kompanije Huawei.

4. Koje su prednosti prelaska na 4G mrežu?
Prelazak na 4G mrežu omogućava brži internet, veći broj usluga i aplikacija, kao i poboljšanje telekomunikacione infrastrukture u zemlji.

5. Da li je Severna Koreja zabranila određene usluge i aplikacije?
Da, u Severnoj Koreji postoji veliki broj usluga i aplikacija koje su blokirane ili zabranjene.