*EN Вештачка интелигенција

Provala izvornog koda Rockstar Games-a – Bezbednost igre GTA V i budućnosti franšize u opasnosti

Summary

Rockstar Games, jedna od najpopularnijih gejming kompanija, suočava se sa velikim bezbednosnim izazovima nakon što je na Internetu procurio izvorni kod igre Grand Theft Auto V (GTA V), zajedno sa drugim poverljivim materijalima. Ovakav incident je drugi po redu u […]

Provala izvornog koda Rockstar Games-a – Bezbednost igre GTA V i budućnosti franšize u opasnosti

Rockstar Games, jedna od najpopularnijih gejming kompanija, suočava se sa velikim bezbednosnim izazovima nakon što je na Internetu procurio izvorni kod igre Grand Theft Auto V (GTA V), zajedno sa drugim poverljivim materijalima. Ovakav incident je drugi po redu u vezi sa petim nastavkom ove popularne franšize, u kojem se već pominjalo curenje dela izvornog koda.

Informacija o curenju izvornog koda objavljena je na profilu GTA Focal na društvenoj mreži X, gde je potvrđeno da su fajlovi procurili nakon razmene među pojedincima. Procureli fajl, veličine 4GB, sadrži pretežno kod, ali kompletna verzija izvornog koda još uvek nije primećena.

Posledica ovog curenja je ozbiljna zabrinutost za bezbednost igre GTA Online, jer hakeri sada mogu identifikovati ranjivosti u izvornom kodu i iskoristiti ih za izvršavanje koda na sistemima igrača. Ovo bi moglo dovesti do ozbiljnih problema za igrače u GTA Online, stvarajući „zona visokog rizika“ za njih.

Osim toga, curenje je otkrilo ne samo izvorni kod GTA V, već i fajlove iz dugoočekivane igre Bully 2, koja nikada nije realizovana, kao i delove koda za igru GTA 6. Otkriveno je nekoliko neobjavljenih DLC-ova, uključujući i lik po imenu Trevor iz GTA 5, koji se već pojavio u prethodnim curenjima. Čak je otkrivena i mapa iz otkazanog projekta pod radnim imenom „Agent“, koji je verovatno bio inspirisan franšizom o Džejmsu Bondu.

Ovaj incident se dešava u trenutku kada su mnogi programeri na prazničnom odmoru, što pogoršava situaciju za kompaniju Rockstar Games i njene razvojne timove. Oni se sada suočavaju sa izazovima u otklanjanju postojećih onlajn veza ka izvornom kodu igre, kao i u osiguravanju bezbednosti budućih igara u franšizi GTA.

FAQ:
1. Šta je procurilo na Internetu?
Na Internetu je procurio izvorni kod igre GTA V, zajedno sa drugim poverljivim materijalima iz Rockstar Games-a.

2. Kakve su posledice curenja izvornog koda?
Posledice curenja su ozbiljna zabrinutost za bezbednost igre GTA Online, jer hakeri mogu iskoristiti ranjivosti u izvornom kodu igre i izvršavati kod na sistemima igrača.

3. Šta je još otkriveno u ovom curenju?
Osim izvornog koda GTA V, otkriveni su fajlovi iz igre Bully 2, delovi koda za igru GTA 6, nekoliko neobjavljenih DLC-ova i mapa iz projekta pod nazivom „Agent“.

4. Kako se ova situacija odražava na kompaniju Rockstar Games?
Situacija je posebno složena jer curenje koda dolazi u vreme praznika kada su mnogi programeri na odmoru, što dodatno otežava otklanjanje postojećih veza ka izvornom kodu i osiguravanje buduće bezbednosti igara u franšizi GTA.