*EN Вештачка интелигенција

Vampirske veverice: Zagonetka Bornea

Summary

Vampirska veverica ili Rheithrosciurus macrotis, vrsta koja naseljava šume Bornea, dugo je bila predmet misterije i straha. U narodnom folkloru Dajak zajednice, kružile su priče o njihovim groznim navikama, poput oduzimanja krvi jelena i konzumiranja srca i jetre kokošaka. Međutim, […]

Vampirske veverice: Zagonetka Bornea

Vampirska veverica ili Rheithrosciurus macrotis, vrsta koja naseljava šume Bornea, dugo je bila predmet misterije i straha. U narodnom folkloru Dajak zajednice, kružile su priče o njihovim groznim navikama, poput oduzimanja krvi jelena i konzumiranja srca i jetre kokošaka. Međutim, istina je nešto sasvim drugačija.

Prema istraživanjima sprovedenim 2020. godine, otkriveno je da ove vampirske veverice nisu krvoločni mesožderi, već da su njihovi zubi evoluirali kako bi se prilagodili ishrani koja se sastoji od tvrdih semenki. Njihov neobično veliki rep, koji je čak 30% duži od tela, služi kao kamuflaža i služi da zbuni predatore.

Vođa istraživanja, biološki antropolog sa Univerziteta u Mičigenu, Endrju Maršal, objasnio je da su ove veverice evoluirale da bi se specijalizovale za konzumaciju ekstremno tvrdih semenki koje nisu dostupne nijednoj drugoj vrsti na njihovom staništu. Njihovo poreklo je i dalje misterija, ali se pretpostavlja da su se odvojile od južnoameričkih veverica pre otprilike 8 miliona godina.

Vampirske veverice su dvostruko veće od običnih veverica. One dostižu dužinu od 35 centimetara, dok njihov rep ima neverovatnih 30 centimetara. Pufnasti rep im služi da deluju veće i zbune predatore dok se kreću.

Ova otkrića nas podsećaju na to koliko su priroda i evolucija fascinantne i kako mnoge neverovatne životinje skrivaju svoje tajne u najzabačenijim delovima sveta. Vampirske veverice su još jedno podsećanje na to koliko je važno istraživati i otkrivati prirodna blaga našeg sveta.

Česta pitanja

1. Da li vampirske veverice zaista piju krv?

Ne, istraživanja su pokazala da vampirske veverice nisu krvoločni mesožderi. Njihovi zubi su evoluirali da mogu da jedu ekstremno čvrste semenke, a ne da konzumiraju krv.

2. Gde se nalaze vampirske veverice?

Vampirske veverice nastanjuju šume Bornea, ostrva koje pripada Indoneziji i Maleziji.

3. Koliko su velike vampirske veverice?

Vampirske veverice su dvostruko veće od običnih veverica. One dostižu dužinu od 35 centimetara, a njihov rep može biti dugačak i do 30 centimetara.