*EN Вештачка интелигенција

Novo istraživanje o bojama Neptuna i Urana

Summary

Prema novom istraživanju, koje dovodi u pitanje popularno verovanje o boji planete Neptun, sugeriše se da su obe planete slične boje, pri čemu je Neptun samo malo više plav od Urana. Ovo istraživanje, koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oksfordu, […]

Novo istraživanje o bojama Neptuna i Urana

Prema novom istraživanju, koje dovodi u pitanje popularno verovanje o boji planete Neptun, sugeriše se da su obe planete slične boje, pri čemu je Neptun samo malo više plav od Urana. Ovo istraživanje, koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oksfordu, sugerisalo je da je pogrešna predstava o boji Neptuna stvorena zbog pojačanog kontrasta na slikama koje je napravila NASA Voyager 2 tokom preleta 1980-ih.

Profesor Patrik Irvin, glavni autor studije, izjavio je da je Uran i dalje blag i dosadan, dok je Neptun prilično ispran kada se uradi potpuna rekonstrukcija prave boje. Objašnjava se da je boja ovih planeta rezultat visokog nivoa metana u njihovoj atmosferi, što uzrokuje apsorpciju zelenog i crvenog svetla.

Prethodna istraživanja su sugerisala da je Neptun nešto plaviji od Urana zbog transparentnijeg sloja aerosola u njegovoj atmosferi. Međutim, nova istraživanja su otkrila da obe planete imaju bledo plavo-zelenu boju.

Ovo istraživanje takođe je rasvetlilo misteriju promene boje Urana u skladu sa godišnjim dobima. Posmatranja su pokazala da planeti izgleda više zeleno tokom leta i zime kada su njeni polarni regioni usmereni ka Zemlji i Suncu.

FAQ

Koje su boje planeta Neptun i Uran?

Novo istraživanje sugeriše da su obe planete slične boje, pri čemu je Neptun samo malo više plav od Urana. Boja ovih planeta je rezultat visokog nivoa metana u njihovoj atmosferi, koji apsorbuje zeleno i crveno svetlo.

Zašto su slike Neptuna bile pogrešno prikazane kao tamnoplave?

Slike planete Neptun napravljene od strane NASA Voyager 2 bile su pojačane kontrastom da bi se naglasile njene blede karakteristike, što je stvorilo pogrešnu predstavu o pravoj boji planete.

Da li promena boje Urana ima veze sa godišnjim dobima?

Da, istraživanja su pokazala da Uran izgleda više zeleno tokom leta i zime kada su njeni polarni regioni usmereni ka Zemlji i Suncu. Ova pojava je rasvetljena novim istraživanjem o bojama planete.