*EN Вештачка интелигенција

Ubisoft vidi budućnost video igara u modelu pretplate, ali gejmeri izražavaju zabrinutost

Summary

Ubisoft, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača video igara, smatra da je ključna promena u industriji prelazak na model pretplate umesto posedovanja fizičkih kopija igara. Filip Tremblaj, direktor sektora za pretplate u toj kompaniji, naglašava da je već došlo do značajnog […]

Ubisoft vidi budućnost video igara u modelu pretplate, ali gejmeri izražavaju zabrinutost

Ubisoft, jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača video igara, smatra da je ključna promena u industriji prelazak na model pretplate umesto posedovanja fizičkih kopija igara. Filip Tremblaj, direktor sektora za pretplate u toj kompaniji, naglašava da je već došlo do značajnog širenja servisa pretplate, ali još uvek zauzimaju relativno malu ulogu u odnosu na tradicionalne modele prodaje.

Ubisoft već istražuje ovaj trend putem svojih usluga pretplate, Ubisoft+ Premium i Ubisoft+ Classics, koje imaju za cilj privlačenje korisnika na konzolama i PC platformi. Tremblaj ističe da igrači ne gube svoj napredak u igri kroz model pretplate, jer se svi podaci o napretku i dostignućima čuvaju. Dodatno, striming i model plaćanja po potrebi mogu biti ohrabrujući faktori za igrače.

Međutim, gejmeri izražavaju zabrinutost zbog ove promene. Mnogi od njih preferiraju kupovinu igara na disku umesto preuzimanja ili striminga. Ubisoft, kao i drugi izdavači, i dalje izdaje svoje igre na diskovima, a digitalna prodaja sve više raste. Takođe, postavlja se i pitanje očuvanja video igara u digitalnom formatu i rizik od gubitka igara kad se serveri ugase.

Debata o fizičkim naspram digitalnim kopijama igara postaje sve glasnija kako izdavači razmišljaju o potpunoj digitalnoj budućnosti. Gejmeri su već izrazili zabrinutost zbog planova Microsofta za slim verziju Xbox Series X bez Blu-ray drajva. Izdavači će se morati prilagoditi ovim promenama, ali će istovremeno morati da obezbede očuvanje i pristupnost igara za sve gejmere, bez obzira na izbor platforme ili modela posedovanja igre.

FAQ

Da li Ubisoft planira da u potpunosti pređe na model pretplate?

Ne, Ubisoft i dalje izdaje svoje igre na fizičkim diskovima, ali istovremeno istražuje mogućnosti modela pretplate putem usluga kao što su Ubisoft+ Premium i Ubisoft+ Classics.

Šta se dešava sa napretkom u igri ako igrač koristi model pretplate?

Napredak igrača se ne gubi. Svi podaci o napretku i dostignućima se čuvaju i dostupni su igračima, bez obzira na model posedovanja igre.

Da li postoje rizici u vezi sa digitalnom distribucijom igara?

Da, postoji rizik da digitalne igre budu izgubljene kada se serveri ugase. Gejmeri su izrazili zabrinutost zbog očuvanja i pristupa igrama u digitalnom formatu.

Kako će izdavači nadoknaditi nedostatak fizičkih kopija igara?

Izdavači će se morati prilagoditi promenama u industriji, ali će istovremeno morati da obezbede očuvanje i pristupnost igara za sve gejmere, bez obzira na izbor platforme ili modela posedovanja igre.