*EN Вештачка интелигенција

TSMC optimističan u pogledu rasta i profitabilnosti u 2024. godini

Summary

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), najveći proizvođač čipova po ugovoru, očekuje da će rešiti organizacione i finansijske izazove koji su se pojavili tokom prošle godine. Prema izveštaju investicione banke Morgan Stanley, TSMC će u 2024. godini moći da ostvari profit, […]

TSMC optimističan u pogledu rasta i profitabilnosti u 2024. godini

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), najveći proizvođač čipova po ugovoru, očekuje da će rešiti organizacione i finansijske izazove koji su se pojavili tokom prošle godine. Prema izveštaju investicione banke Morgan Stanley, TSMC će u 2024. godini moći da ostvari profit, prenosi tajvanski portal UDN.

Smanjenje veličine poluprovodničkih karakteristika predstavlja industrijski trend koji je ograničio mogućnosti proizvodnje čipova na retke i skupe mašine visokog kvaliteta. TSMC će uspeti da osvoji veći deo tržišta zahvaljujući tehnologiji ekstremno ultraljubičaste litografije, poznatoj kao EUV mašine.

Prema prognozi investicione banke, cene TSMC akcija mogu dostići 680 do 880 novih tajvanskih dolara, što je u konverziji oko 20 do 25 evra. Ove cene su snižene u odnosu na prethodnu prognozu zbog izazova koje je TSMC imao tokom prethodne godine, izazvanih zastojem u industriji prouzrokovanim pandemijom koronavirusa. Ipak, najbolji scenario je povećao predviđenu cenu akcija za 10 posto.

TSMC ima više faktora koji će podržati njegov rast u narednim godinama. To uključuje bržu migraciju korisnika na 3 nm tehnologiju, razvoj EUV mašina, mogući izlazak kompanija Intel ili Samsung iz proizvodnje vodećih čipova, kao i rast trendova kao što je veštačka inteligencija.

Uprkos optimističnom izgledu za budućnost, postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na ostvarenje ovih ciljeva. Jačanje tajvanskog dolara i izazovi u vezi sa opremom za proizvodnju čipova mogu uticati na bruto maržu TSMC-a.

Investiciona banka Morgan Stanley smanjila je ciljnu cenu akcija TSMC na 688 tajvanskih dolara i ponovila ocenu „prekomernom težinom“. Ovo je pratila prognoza bruto marže od 49,5 posto, a snaga TSMC-a na berzi rezultirala je padom Taiex berze.

FAQ:
1. Koje su prednosti EUV mašina za TSMC?
EUV mašine, odnosno tehnologija ekstremno ultraljubičaste litografije, ključne su za TSMC jer omogućavaju proizvodnju čipova manjih veličina, što je trenutno industrijski trend.

2. Koje su šanse za rast TSMC-a u 2024. godini?
Prema izveštaju investicione banke Morgan Stanley, TSMC ima nekoliko faktora koji podržavaju njegov rast, uključujući migraciju korisnika na 3 nm tehnologiju i razvoj EUV mašina.

3. Koje faktore treba uzeti u obzir prilikom procene cene akcija TSMC-a?
Jačanje tajvanskog dolara i izazovi u vezi sa opremom za proizvodnju čipova mogu uticati na bruto maržu TSMC-a i na ostvarenje ciljnih cena akcija.

4. Kako je TSMC reagovao na smanjenje ciljne cene akcija?
TSMC je snaga na tajvanskoj berzi, a prognoza smanjenja cene akcija pratila je pad Taiex berze.