*EN Вештачка интелигенција

Prodaja pametnih telefona preko 600 dolara porasla za 6% u 2023. godini

Summary

Prema poslednjem izveštaju istraživačke kompanije Counterpoint Research, prodaja pametnih telefona sa cenom većom od 600 dolara porasla je za čak 6% u poslednjem kvartalu 2023. godine u poređenju sa prethodnom godinom. Ovi rezultati ukazuju na rast tržišta premijum telefona, iako […]

Prodaja pametnih telefona preko 600 dolara porasla za 6% u 2023. godini

Prema poslednjem izveštaju istraživačke kompanije Counterpoint Research, prodaja pametnih telefona sa cenom većom od 600 dolara porasla je za čak 6% u poslednjem kvartalu 2023. godine u poređenju sa prethodnom godinom. Ovi rezultati ukazuju na rast tržišta premijum telefona, iako je prodaja svih pametnih telefona širom sveta doživela pad.

Counterpoint izveštaj otkriva da je Apple lider u segmentu premijum uređaja, ostvarivši četiri puta veću prodaju od Samsunga, koji se nalazi na drugom mestu. Samsung je, međutim, uspeo da smanji razliku, delom zahvaljujući uspešnoj prodaji Galaxy S23 modela i telefona sa savitljivim ekranom. Huawei je takođe ostvario impresivne rezultate sa Mate 60 linijom telefona na kineskom tržištu.

Interesantno je da je prodaja premijum telefona porasla uprkos generalnom padu prodaje telefona uopšte. Kina, Zapadna Evropa, Indija i region Bliskog istoka i Severne Afrike su podigli tržište premijum telefona, a analitičari navode da su potrošači spremni da plate više za visokokvalitetne uređaje koje mogu koristiti duže vreme.

Predviđanja Counterpoint Research tima sugerišu da će Kina, Indija i Latinska Amerika ostvariti nove rekorde u prodaji premijum telefona. Indija posebno prednjači kao najbrže rastuće tržište na globalnom nivou. Ovi rezultati su u suprotnosti sa očekivanim padom ukupnog tržišta pametnih telefona, a analitičari ističu da trenutno 24% svih pametnih telefona spada u premijum kategoriju, sa tendencijom širenja na „tržišta u razvoju“.

Analize za budućnost ukazuju na to da će rast prodaje premijum telefona biti pokrenut pretežno u ultra-premijum segmentu, koji obuhvata telefone koji koštaju hiljadu ili više dolara. Prognozira se da će ovaj trend nastaviti, sa očekivanjem da će premijum uređaji prevazići ukupno svetsko tržište svih pametnih telefona.

FAQ

Koje su cene premijum telefona?

Premijum telefoni obuhvataju uređaje sa cenom od 600 dolara ili više. Postoje i ultra-premijum telefoni koji koštaju hiljadu ili više dolara.

Ko je lider u prodaji premijum telefona?

Prema istraživanju Counterpoint Research kompanije, Apple je lider u prodaji premijum telefona, ostvarujući četiri puta veću prodaju od Samsunga, koji se nalazi na drugom mestu.

Koja su tržišta koja podižu prodaju premijum telefona?

Prodaja premijum telefona je porasla u Kini, Zapadnoj Evropi, Indiji i regionima Bliskog istoka i Severne Afrike. Potrošači su sve više spremni da plate više za kvalitetne uređaje koje mogu koristiti duže vreme.

Koja su predviđanja za budućnost prodaje premijum telefona?

Predviđanja Counterpoint Research tima ukazuju na dalji rast prodaje premijum telefona, posebno u Kini, Indiji i Latinskoj Americi. Očekuje se da će premijum uređaji prevazići ukupno svetsko tržište pametnih telefona.