*EN Вештачка интелигенција

Novi nalazi pokazuju da je protoplanetarni disk mlade zvezde HD 144432 stvarno jedinstven. Sa blizinom matičnoj zvezdi, ovo otkriće pruža vredne informacije o ranim uslovima u solarnom sistemu.

Summary

Međunarodni tim astronoma predvođen Jožefom Vargom iz Opservatorije Konkoj u Budimpešti istraživao je mladu zvezdu HD 144432 udaljenu oko 500 svetlosnih godina i otkrio da ima kompleksnu strukturu unutar protoplanetarnog diska. Umesto uobičajenog jednostavnog prstena, ova mlada zvezda ima tri […]

Novi nalazi pokazuju da je protoplanetarni disk mlade zvezde HD 144432 stvarno jedinstven. Sa blizinom matičnoj zvezdi, ovo otkriće pruža vredne informacije o ranim uslovima u solarnom sistemu.

Međunarodni tim astronoma predvođen Jožefom Vargom iz Opservatorije Konkoj u Budimpešti istraživao je mladu zvezdu HD 144432 udaljenu oko 500 svetlosnih godina i otkrio da ima kompleksnu strukturu unutar protoplanetarnog diska. Umesto uobičajenog jednostavnog prstena, ova mlada zvezda ima tri koncentrična prstena u kojima se prašina gomila.

Prema rečima Roja van Bukela iz Instituta Maks Plank za astronomiju u Hajdelbergu, ovi prstenovi su veoma blizu svoje matične zvezde i odgovaraju zonama gde su se formirale stenovite planete poput Merkura, Marsa i Jupitera u našem solarnom sistemu. Prethodno su astronome slične konfiguracije prstenova u diskovima oko mladih zvezda uglavnom primećene na većim udaljenostima od Saturnove orbite oko Sunca.

Ono što čini ovaj pronalazak još interesantnijim je činjenica da su astrnomi detektovali sastav prašine u disku do udaljenosti koja odgovara udaljenosti Jupitera od Sunca. Otkriveni sastav prašine uključuje razne silikate i minerale prisutne u Zemljinoj kori, kao i moguće prisustvo metalnog gvožđa.

Uključivanje gvožđa u disk koji formira planete je veoma važno otkriće, jer je do sada mislilo da su diskovi od prašine uglavnom sastavljeni od mešavine ugljenika i silikata. Ovo otkriće govori o uslovima u unutrašnjim regionima protoplanetarnih diskova i ukazuje na to da bi taj sastav mogao biti uobičajen u formiranju planeta.

Pored HD 144432, astronomi imaju još nekoliko kandidata koje žele pažljivije proučiti kako bi razjasnili da li se planete obično formiraju u gvožđem bogatim diskovima prašine blizu matičnih zvezda. Ovi nalazi mogu nam pružiti uvid u ranu fazu nastanka planeta i pomoći nam da bolje razumemo naš sopstveni solarni sistem.

FAQ:

Da li je HD 144432 jedinstvena zvezda?

Da, ovo je prva mlada zvezda koja je otkrivena da ima kompleksnu strukturu sa tri koncentrična prstena u svom protoplanetarnom disku.

Kakav sastav prašine je pronađen u disku HD 144432?

Analizom prašine u disku ove zvezde detektovani su razni silikati i minerali prisutni u Zemljinoj kori, kao i moguće prisustvo metalnog gvožđa.

Koje su implikacije ovog otkrića?

Ovo otkriće ukazuje na to da su gvožđem bogati diskovi koji formiraju planete možda uobičajeni u ranim fazama nastanka planetarnih sistema.

Kakvi su sledeći koraci za astronome?

Astronomi imaju još nekoliko kandidata koje će pažljivije proučiti kako bi bolje razumeli formiranje planeta u diskovima prašine blizu matičnih zvezda. Ovi dalji nalazi mogu pružiti važne informacije o nastanku planeta.