*EN Вештачка интелигенција

Tesla povlači 120.000 vozila zbog sigurnosnog problema

Summary

Automobilska kompanija milijardera Ilona Maska, Tesla, ponovno povlači svoja vozila sa tržišta u SAD. Ovoga puta, povlače se 120.000 vozila modela S i X proizvedenih između 2021. i 2023. godine zbog problema koji uključuje otključavanje i otvaranje vrata tokom sudara. […]

Tesla povlači 120.000 vozila zbog sigurnosnog problema

Automobilska kompanija milijardera Ilona Maska, Tesla, ponovno povlači svoja vozila sa tržišta u SAD. Ovoga puta, povlače se 120.000 vozila modela S i X proizvedenih između 2021. i 2023. godine zbog problema koji uključuje otključavanje i otvaranje vrata tokom sudara. To predstavlja potencijalnu sigurnosnu pretnju koja povećava rizik od povreda, a vozila ne ispunjavaju federalne bezbednosne standarde, prema Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA).

Kompanija je već izdala besplatno ažuriranje (OTA) kako bi rešila ovaj problem, a očekuje se da će pisma obaveštenja biti poslata vlasnicima u februaru sledeće godine, piše Engadget.

Ovaj povlačak vozila dolazi nekoliko nedelja nakon što je Tesla povukla više od dva miliona električnih vozila zbog drugog problema vezanog za bezbednost vezanog za funkcije autopilota. Kompanija je takođe izdala besplatno ažuriranje kako bi unapredila bezbednost i osigurala da vozači budu pažljivi tokom korišćenja ovog sistema.

Uprkos ovim bezbednosnim izazovima, Tesla nastavlja svoje poslovanje, a njena vozila su dominirala na evropskom tržištu u prvoj polovini ove godine. Međutim, pitanje je da li će se ta dominacija nastaviti i u narednoj godini s obzirom na ove probleme. S obzirom na polugodišnji presek automobilskog tržišta, tek ćemo videti kakav će uticaj imati ovi sigurnosni problemi na poziciju Tesla vozila.