*EN Вештачка интелигенција

Huawei-jev Kirin 9010: Šta možemo očekivati od novog procesora?

Summary

Huawei je najavio da će njihova predstojeća P70 serija pametnih telefona koristiti novi HiSilicon procesor pod nazivom „Kirin 9010“. Iako još uvek zvanično nije najavljen, ovaj čip se već neko vreme razvija. Kirin 9010 će biti proizveden u 3nm-skom procesu, […]

Huawei-jev Kirin 9010: Šta možemo očekivati od novog procesora?

Huawei je najavio da će njihova predstojeća P70 serija pametnih telefona koristiti novi HiSilicon procesor pod nazivom „Kirin 9010“. Iako još uvek zvanično nije najavljen, ovaj čip se već neko vreme razvija. Kirin 9010 će biti proizveden u 3nm-skom procesu, a arhitektura će najverovatnije biti obezbeđena od strane tajvanskog TSMC-a.

Prema informacijama, Kirin 9010 će doneti značajna poboljšanja u performansama u odnosu na prethodne Huawei procesore. Trenutno se proizvode 7nm procesori Kirin 9000s u saradnji sa kineskim proizvođačem poluprovodnika SMIC, ali su performanse tih čipova slabije u odnosu na one koje proizvodi TSMC u 5nm procesu. Takođe, postoji šansa da SMIC radi na 3nm čipu, ali još uvek nije poznato kada će biti dostupan.

Ipak, postavlja se pitanje da li će Kirin 9010 zaista biti 3nm čip ili Huawei samo koristi poznato ime. Kompanija je već ranije registrovala i zaštitila ime Kirin 9010, ali je planirano da se proizvodnja počne 2022. godine.

Očekuje se da će Huawei P70 serija pametnih telefona doneti i povratak 5G konekcije u Huawei uređaje, kao i unapređenje kamera. Glasine sugerišu da će najjači model P70 Pro Art imati ultraširoku kameru sa senzorom od 1 inča i visokokvalitetnim sočivom. Takođe, Huawei razvija sopstvene senzore kamera koji će takođe biti prisutni u telefonima P70 serije.

Često postavljana pitanja

Šta je Kirin 9010?

Kirin 9010 je novi procesor kompanije Huawei, koji će se koristiti u njihovoj P70 seriji pametnih telefona. Očekuje se da će ovaj procesor biti proizveden u 3nm-skom procesu i doneti značajna poboljšanja u performansama.

Ko proizvodi Kirin 9010?

Arhitektura Kirin 9010 procesora najverovatnije će biti obezbeđena od strane tajvanskog TSMC-a.

Kada će biti dostupan Kirin 9010?

Trenutno nije poznato tačno kada će Kirin 9010 biti dostupan, ali se očekuje da će proizvodnja početi tokom 2022. godine.

Šta očekivati od Huawei P70 serije?

Huawei P70 serija pametnih telefona donosi povratak 5G konekcije u Huawei uređaje, kao i unapređenje kamera. Očekuje se da će najjači model, P70 Pro Art, imati ultraširoku kameru sa senzorom od 1 inča i visokokvalitetnim sočivom. Takođe, Huawei razvija sopstvene senzore kamera koji će biti prisutni u telefonima P70 serije.