*EN Вештачка интелигенција

Novi Huawei Kirin 9010 čip – Dolazi li 3nm-evolucija?

Summary

Izvor: Render / SparrowsNews Huawei je najavio da će predstojeća P70 serija pametnih telefona biti pokretana novim HiSilicon procesorom pod nazivom „Kirin 9010“. Iako čip još nije zvanično najavljen, već neko vreme se radi na njegovom razvoju. Prema informacijama procurelim […]

Novi Huawei Kirin 9010 čip – Dolazi li 3nm-evolucija?

Izvor: Render / SparrowsNews

Huawei je najavio da će predstojeća P70 serija pametnih telefona biti pokretana novim HiSilicon procesorom pod nazivom „Kirin 9010“. Iako čip još nije zvanično najavljen, već neko vreme se radi na njegovom razvoju. Prema informacijama procurelim na kineskoj društvenoj mreži Weibo, dojavljivač Smart Pikachu objavio je ove vesti.

Kirin 9010 je prvi put pomenut pre tri godine i planirano je da bude proizveden u 3nm-procesu. Arhitekturu čipa je navodno obezbedio tajvanski TSMC. Međutim, postoji i mogućnost da Huawei koristi poznato ime Kirin samo kao marketinški trik, s obzirom na to da je kompanija već registrovala i zaštitila ovaj naziv 2021. godine.

Očekuje se da će Huawei P70 serija vratiti 5G podršku u Huawei uređaje. Prema glasinama, najjači model P70 Pro Art će imati ultraširoku kameru sa senzorom od 1 inča i visokokvalitetnim sočivom od 1G6P (sa jednim staklenim i šest plastičnih elemenata). Takođe, Huawei razvija sopstvene senzore kamera koji će takođe imati premijeru u telefonima P70 serije.

Postoje i spekulacije o mogućnosti da kineski proizvođač poluprovodnika SMIC radi na 3nm čipu. Međutim, trenutno nema potvrde o ovom projektu.

FAQ:
1. Koje ime nosi novi Huawei procesor?
– Novi Huawei procesor nosi ime „Kirin 9010“.

2. Kada će biti predstavljena Huawei P70 serija telefona?
– Prema nekim najavama, Huawei P70 serija telefona bi mogla da bude predstavljena u martu.

3. Koje performanse se očekuju od Kirin 9010 čipa?
– Kirin 9010 čip je planiran da bude proizveden u 3nm-procesu, ali još uvek nema detaljnih informacija o performansama.