*EN Вештачка интелигенција

Tehnologija u fokusu: Lopovima električnih automobila novac pada s neba

Summary

Kako tehnologija postaje sveprisutna u našim životima, tako privlači i pažnju prevaranata koji traže način da izvuku korist. Nedavni slučaj iz Francuske jasno pokazuje kako vlasnici električnih automobila mogu postati žrtve prevare na stanicama za punjenje. U ovom slučaju, prevaranti […]

Tehnologija u fokusu: Lopovima električnih automobila novac pada s neba

Kako tehnologija postaje sveprisutna u našim životima, tako privlači i pažnju prevaranata koji traže način da izvuku korist. Nedavni slučaj iz Francuske jasno pokazuje kako vlasnici električnih automobila mogu postati žrtve prevare na stanicama za punjenje.

U ovom slučaju, prevaranti su koristili jednostavnu „caku“ kako bi izvukli novac od vlasnika električnih vozila. Preko QR koda operatera punionica, prevaranti su postavili lažni QR kod koji, nakon skeniranja, preusmerava korisnika na platformu na kojoj treba da unese bankovne podatke. Nakon unosa tih podataka, korisnici ostaju bez novca, ali ne mogu da započnu proces punjenja svojih baterija.

Plaćanje je izvršeno u korist prevaranata, a ova krađa identiteta ne zahteva posebne veštine, jer mnoge aplikacije omogućavaju generisanje QR kodova i kreiranje povezanih veb-sajtova. Vlasnici električnih vozila teško mogu da otkriju ovu prevaru na samim stanicama za punjenje, sve dok ne primete nedostatak novca na svojoj kartici i shvate da ne mogu da napune svoje automobile.

Da bi se ovakva prevara otkrila, korisnicima se savetuje da pažljivo pregledaju QR kod pre skeniranja. Takođe, treba obratiti pažnju na adresu veb stranica za plaćanje koja mora početi sa „https://“ kako bi se osigurala bezbedna transakcija.

Ovaj slučaj jasno pokazuje da je tehnologija napredovala do te mere da lopovi mogu naizgled neprimetno izvući novac od vozača električnih automobila. Korisnici bi trebalo da budu oprezni prilikom korišćenja QR kodova i da se informišu o sigurnosnim merama kako bi zaštitili svoje bankovne podatke i izbegli prevare.

FAQ:
1. Kako su prevaranti izvršili prevaru na stanicama za punjenje električnih automobila?
Prevaranti su postavili lažni QR kod na stanicama za punjenje električnih automobila. Nakon skeniranja tog QR koda, korisnici su preusmeravani na platformu na kojoj su trebali da unesu bankovne podatke. Nakon unosa podataka, korisnici su ostajali bez novca, ali nisu mogli započeti proces punjenja svojih vozila.
2. Kako se mogu otkriti ovakve prevare na stanicama za punjenje električnih automobila?
Da bi se prevara otkrila, korisnici trebaju pažljivo pregledati QR kod pre skeniranja. Takođe, treba obratiti pažnju na adresu veb stranica za plaćanje koja mora početi sa „https://“. Ako adresa ne počinje sa „https://“, to znači da stranica nije bezbedna i da transakcija nije sigurna.