*EN Вештачка интелигенција

Tajni sastanci o veštačkoj inteligenciji: Nova razmena između SAD i Kine

Summary

Tokom 2023. godine, vodeći igrači u američkoj industriji veštačke inteligencije stupili su u kontakt sa kineskim stručnjacima tokom tajnih sastanaka, prenosi DigiTimes. Ovi sastanci obeležavaju nastavak komunikacije između SAD i Kine u skladu sa izjavama sa samita održanog u San […]

Tajni sastanci o veštačkoj inteligenciji: Nova razmena između SAD i Kine

Tokom 2023. godine, vodeći igrači u američkoj industriji veštačke inteligencije stupili su u kontakt sa kineskim stručnjacima tokom tajnih sastanaka, prenosi DigiTimes. Ovi sastanci obeležavaju nastavak komunikacije između SAD i Kine u skladu sa izjavama sa samita održanog u San Francisku.

Finansijski put navodi da su ovi razgovori održani u Ženevi, julu i oktobru 2023. godine, i da su vođeni uz odobrenje oba vlade. Na ovim sastancima su učestvovale vodeće američke kompanije za veštačku inteligenciju, zajedno sa naučnicima i stručnjacima za politiku. Svrha razgovora bila je razmatranje pitanja bezbednosti i rizika povezanih sa širokom implementacijom veštačke inteligencije.

Salman Shaikh, izvršni direktor političke savetodavne grupe Shaikh, koja je posredovala u organizaciji sastanaka, naglasio je ranjivosti, rizike i mogućnosti koje su povezane sa veštačkom inteligencijom. Sastanci su se bavili bezbednošću tehnologije veštačke inteligencije i podsticali investicije u istraživanje ove oblasti.

Rezultati sastanaka obuhvataju dogovor o daljoj saradnji u proučavanju usklađivanja sistema veštačke inteligencije sa normama, vrednostima i pravnim regulativama društva. Ovi razgovori imaju ključnu ulogu u diskusijama na međunarodnom nivou, kao što je sastanak Saveta bezbednosti UN o veštačkoj inteligenciji.

Važno je napomenuti da kineske tehnološke kompanije kao što su ByteDance, Tencent i Baidu nisu učestvovale u ovim razgovorima, iako su jake igrači u industriji veštačke inteligencije u Kini. Google DeepMind je takođe bio upoznat sa detaljima razgovora, ali nije prisustvovao sastancima.

Ovi tajni sastanci pokazuju da i pored tenzija između SAD i Kine, postoji volja za saradnjom i razmenom u oblasti veštačke inteligencije. Oni predstavljaju korak ka uspostavljanju međunarodnih standarda za bezbednost i doslednost veštačke inteligencije, što može olakšati uključivanje i drugih zemalja u ovu oblast.

Česta pitanja (FAQ) o tajnim sastancima između SAD i Kine o veštačkoj inteligenciji:

1. Koje kompanije su učestvovale u ovim sastancima?
U ovim tajnim sastancima su učestvovale vodeće američke kompanije za veštačku inteligenciju, zajedno sa naučnicima i stručnjacima za politiku. Važno je napomenuti da kineske kompanije poput ByteDance-a, Tencent-a i Baidu-a nisu učestvovale.

2. Gde su održani ovi razgovori?
Ovi sastanci su održani u Ženevi, julu i oktobru 2023. godine.

3. Koja je svrha ovih sastanaka?
Svrha ovih sastanaka bila je razmatranje pitanja bezbednosti i rizika povezanih sa širokom implementacijom veštačke inteligencije. Takođe, razgovaralo se o usklađivanju sistema veštačke inteligencije sa normama, vrednostima i pravnim regulativama društva.

4. Koja je uloga političke savetodavne grupe Shaikh u organizaciji ovih sastanaka?
Politička savetodavna grupa Shaikh posredovala je u organizaciji ovih sastanaka. Njihov izvršni direktor, Salman Shaikh, naglašavao je ranjivosti, rizike i mogućnosti koje su povezane sa veštačkom inteligencijom.

5. Ko je upoznat sa detaljima razgovora, ali nije prisustvovao sastancima?
Google DeepMind je bio upoznat sa detaljima razgovora, ali nije prisustvovao sastancima.

6. Koji su rezultati ovih sastanaka?
Rezultati sastanaka obuhvataju dogovor o daljoj saradnji u proučavanju usklađivanja sistema veštačke inteligencije sa normama, vrednostima i pravnim regulativama društva. Takođe, ovi razgovori imaju ključnu ulogu u diskusijama na međunarodnom nivou, poput sastanka Saveta bezbednosti UN o veštačkoj inteligenciji.

Srodni linkovi:
1. DigiTimes
2. Finansijski put
3. Ujedinjene nacije