*EN Вештачка интелигенција

YouTube usporava sajt kako bi obeshrabrio korisnike blokatora reklama

Summary

U trenutnom potezu usmerenom ka korisnicima koji koriste blokatore reklama, YouTube je pokrenuo novu taktiku kako bi obeshrabrio korisnike da preskoče video oglase. Ova strategija ima za cilj da korisnike natera da ne izbegavaju osnovni izvor prihoda platforme – oglase […]

YouTube usporava sajt kako bi obeshrabrio korisnike blokatora reklama

U trenutnom potezu usmerenom ka korisnicima koji koriste blokatore reklama, YouTube je pokrenuo novu taktiku kako bi obeshrabrio korisnike da preskoče video oglase. Ova strategija ima za cilj da korisnike natera da ne izbegavaju osnovni izvor prihoda platforme – oglase pre videa. Umesto toga, YouTube korisnicima nudi dve opcije: isključivanje blokatora reklama ili pretplatu na YouTube Premium uslugu.

Korisnici koji su navikli na korišćenje blokatora reklama na YouTube-u su sada suočeni sa novom politikom koja to označava kao kršenje uslova korišćenja ove platforme. Oglasi pre videa donose velike prihode za YouTube, što jasno pokazuje da platforma želi da osigura da korisnici ili gledaju oglase ili doprinose prihodima putem pretplate na Premium uslugu.

YouTube je usvojio dvostruki pristup kako bi obeshrabrio upotrebu blokatora reklama. Prvo, korisnicima iskače poruka koja ih podseća da blokatori reklama krše Uslove korišćenja i poziva ih da isključe blokator kako bi nastavili gledanje sadržaja. Drugo, nedavno primenjena metoda je namerno usporavanje celog sajta kada se detektuje blokator reklama, što YouTube opisuje kao „suboptimalni pregled“.

Testiranje ovog alata potvrdilo je da YouTube doživljava značajne probleme u performansama kada je blokator reklama aktivan. Video klipovi se sporo učitavaju, pregledi ne učitavaju ispravno, a funkcije poput Theater moda ili celog ekrana postaju nedostupne bez osvežavanja sajta.

Sada su gledaoci YouTube-a suočeni sa ograničenim izborima: podneti neugodnosti sporog iskustva ili isključiti blokator reklama ili nadograditi na YouTube Premium po ceni od desetak dolara mesečno. Ovo je pokrenulo debatu o slobodi korisnika i naporima platforme da balansira korisničko iskustvo sa finansijskim interesima, ostavljajući mnoge korisnike frustriranim zbog ograničenih opcija koje im se nude.

FAQ

Šta je blokator reklama?

Blokator reklama je softver koji se koristi za blokiranje prikazivanja oglasa na internet stranicama. On omogućava korisnicima da izbegnu pretrpavanje nepotrebnim reklamama i poboljšaju brzinu učitavanja stranica.

Šta je YouTube Premium?

YouTube Premium je pretplatnička usluga koja omogućava korisnicima da uživaju u sadržaju bez oglasa na YouTube platformi, kao i da preuzimaju video klipove za gledanje offline. Takođe pruža pristup originalnom YouTube sadržaju.

Da li je isključivanje blokatora reklama jedini način za izbegavanje usporavanja sajta na YouTube-u?

Da, isključivanje blokatora reklama ili pretplata na YouTube Premium su jedine opcije koje YouTube nudi korisnicima koji žele da izbegnu usporavanje sajta zbog korišćenja blokatora reklama.