*EN Вештачка интелигенција

Steam obustavlja podršku za starije verzije Windowsa

Summary

Foto: Casimiro PT / Shutterstock.com Steam je dobro poznata virtuelna gejming platforma koja se ističe velikim izborom igara i čestim rasprodajama. Međutim, od 1. januara 2024. godine, Steam će izgubiti podršku za starije operativne sisteme, kao što su Windows 7, […]

Steam obustavlja podršku za starije verzije Windowsa

Foto: Casimiro PT / Shutterstock.com

Steam je dobro poznata virtuelna gejming platforma koja se ističe velikim izborom igara i čestim rasprodajama. Međutim, od 1. januara 2024. godine, Steam će izgubiti podršku za starije operativne sisteme, kao što su Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1. Ova promena će uticati na korisnike koji i dalje koriste ove verzije sistema.

Odluka kompanije Valve da obustavi podršku za ove operativne sisteme znači da Steam klijent i sve igre na platformi više neće dobijati ažuriranja, uključujući i bezbednosne nadogradnje. Takođe, korisnici na ovim verzijama neće imati pristup tehničkoj podršci, a stabilnost i funkcionalnost Steama na ovim mašinama neće biti garantovane.

Razlog za ovu odluku jeste potreba za određenim funkcionalnostima Steama koje zavise od verzije Google Chrome-a koja više nije kompatibilna sa starijim verzijama Windowsa. Ova promena dolazi nakon što je i Microsoft obustavio podršku za Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1 od januara 2023. godine.

Valve apeluje na igrače da pređu na novije verzije operativnog sistema, jer to donosi veću bezbednost. Takođe, u planu je i izlazak nove verzije Windowsa, Windows 12, koji se očekuje sredinom 2024. godine.

FAQ

Koja verzija Windowsa će podržavati Steam nakon 1. januara 2024. godine?

Steam će i dalje podržavati novije verzije Windowsa, poput Windows 10.

Šta se dešava ako koristim Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 nakon 1. januara 2024. godine?

Ako koristite ove operativne sisteme, vaš Steam klijent i igre više neće dobijati ažuriranja, uključujući i bezbednosne nadogradnje. Nećete imati pristup tehničkoj podršci, a stabilnost i funkcionalnost Steama na vašoj mašini neće biti garantovane.

Zašto je Valve obustavio podršku za starije verzije Windowsa?

Ova odluka je doneta zbog ključnih funkcionalnosti Steama koje zavise od verzije Google Chrome-a koja više nije kompatibilna sa starijim verzijama Windowsa.

Kada će biti dostupan Windows 12 i šta to znači za korisnike Steam platforme?

Windows 12 se očekuje sredinom 2024. godine. Ovo predstavlja mogućnost za korisnike Steam platforme da pređu na noviju verziju operativnog sistema, koja će verovatno biti podržana i omogućiti bolju funkcionalnost Steama.