*EN Вештачка интелигенција

Starlink usluga direktnog pristupa mobilnim telefonima: Nova perspektiva na satelitsku komunikaciju

Summary

Kompanija Starlink će 29. decembra lansirati novu grupu satelita i istog dana omogućiti svoju uslugu direktnog pristupa mobilnim telefonima. Ova usluga koristi napredne satelite druge generacije kako bi omogućila pristup slanju poruka, pozivanju i pretraživanju interneta na različitim mestima, uključujući […]

Starlink usluga direktnog pristupa mobilnim telefonima: Nova perspektiva na satelitsku komunikaciju

Kompanija Starlink će 29. decembra lansirati novu grupu satelita i istog dana omogućiti svoju uslugu direktnog pristupa mobilnim telefonima. Ova usluga koristi napredne satelite druge generacije kako bi omogućila pristup slanju poruka, pozivanju i pretraživanju interneta na različitim mestima, uključujući kopno i oblasti otvorenog mora. Ova tehnologija je posebno korisna za Internet stvari (IoT) uređaje.

Starlink sateliti su smješteni u niskoj Zemljinoj orbiti i omogućavaju direktnu komunikaciju sa mobilnim telefonima. Zahvaljujući vertikalnoj integraciji sa SpaceX-om, Starlink može obezbediti brzo smanjenje troškova lansiranja i postaviti hiljade satelita u orbitu, čime se osigurava pokrivenost čitavog sveta. Stanice Starlink Ground Network (SGN) na zemlji posreduju između satelita i zemaljskih komunikacija.

Ono što čini Starlink uslugu jedinstvenom je integracija sa Partner Operator Networks, koja omogućava povezivanje satelitske mreže sa postojećim mobilnim mrežama. To znači da nećete trebati poseban hardver ili softver da biste koristili ovu uslugu – dovoljan je samo LTE telefon.

Lansiranje usluge će biti postepeno, pri čemu će slanje tekstualnih poruka biti dostupno do kraja 2024. godine, a glas i podaci će biti dostupni 2025. godine. Starlink je već uspostavio partnerstva sa operaterima mobilne mreže u nekoliko zemalja, a planira proširiti svoje usluge i na evropske operatere u budućnosti.

Prihod od ove usluge će biti određen od strane operatera mreže, a ne same Starlink kompanije. Detalji o cenovnicima još uvek nisu objavljeni.

FAQ:
1. Kako funkcioniše Starlink usluga direktnog pristupa mobilnim telefonima?
– Usluga koristi satelite druge generacije u niskoj Zemljinoj orbiti koji omogućavaju direktnu komunikaciju sa mobilnim telefonima.

2. Koja je prednost korišćenja ove usluge?
– Direktna povezanost mobilnih telefona sa Starlink satelitima omogućava pristup slanju poruka, pozivanju i pretraživanju interneta na različitim mestima, bez potrebe za dodatnim hardverom ili softverom.

3. Kada će usluga biti dostupna?
– Slanje tekstualnih poruka će biti dostupno do kraja 2024. godine, dok će glas i podaci biti dostupni 2025. godine.

4. Koje su cene ove usluge?
– Cene usluge će biti određene od strane operatera mreže, a ne Starlink kompanije.

5. Da li je potreban specijalizovani hardver ili softver za korišćenje usluge?
– Ne, dovoljan je običan LTE telefon.