*EN Вештачка интелигенција

OSPA RAKETA FALCON 9 ZAVRŠAVA REKORDNIH 19 SVEMIRSKIH MISIJA

Summary

SpaceX raketa Falcon 9, koja je inače uspešno poslala NASA astronaute Boba Benkena i Daglasa Harlija na prvi privatni let do Međunarodne svemirske stanice, srušila se sinoć u Atlantski okean dok se vraćala na Zemlju. Ona je pala u okean […]

OSPA RAKETA FALCON 9 ZAVRŠAVA REKORDNIH 19 SVEMIRSKIH MISIJA

SpaceX raketa Falcon 9, koja je inače uspešno poslala NASA astronaute Boba Benkena i Daglasa Harlija na prvi privatni let do Međunarodne svemirske stanice, srušila se sinoć u Atlantski okean dok se vraćala na Zemlju. Ona je pala u okean nakon rekordne 19. svemirske misije koje je obavila za kompaniju milijardera Ilona Maska – SpaceX.

Program istoimenog naziva, Falcon 9, možda je u stvari jedan od najuspešnijih u istoriji svemirskih letelica ili raketa. Ove rakete su prve takve vrste na svetu, sposobne za podizanje teških tereta u svemir, kao i za vertikalno sletanje uz pomoć svojih pogona. Istovremeno, pošto se svaka raketa može koristiti više od deset puta, marginalni troškovi za kompaniju i njene klijente za lansiranje tereta u svemir takođe su drastično smanjeni u odnosu na slučaj kada bi SpaceX morao da pravi nove sisteme za svako novo lansiranje.

Današnja raketa, tačnije, u doslovnom prevodu pojačivač (booster) Falcon 9, koji bi sada trebalo da odmara na dnu okeana bio je poseban jer je prvi put lansiran u maju 2020. kada je SpaceX lansirao prvu demonstracionu misiju sa posadom u komercijalnom programu svemirske agencije NASA.

Iako je ova raketa ostvarila rekord kompanije, postoje još tri druge koje su uspešno završile po 17 misija. Kompanija je ocenila neplaniranu Falcon 9 misiju kao nesreću. Promene u mehaničkom dizajnu će biti sprovedene kako bi se slični incidenti izbegli u budućnosti.

Česta pitanja:

Šta se dogodilo sa SpaceX raketom Falcon 9?

Raketa Falcon 9 srušila se u Atlantski okean nakon rekordne 19. svemirske misije koju je obavila za SpaceX.

Koliko je misija Falcon 9 bila uspešna?

Program istoimenog naziva, Falcon 9, je jedan od najuspešnijih u istoriji svemirskih letelica ili raketa sa ukupno 19 uspešnih misija.

Koliko puta je raketa Falcon 9 ponovno korišćena?

Rakete Falcon 9 se mogu koristiti više od deset puta, što značajno smanjuje troškove za lansiranje tereta u svemir za SpaceX i njegove klijente.