*EN Вештачка интелигенција

Veliki sajber napad na Sony Playstation servere otkriva poverljive podatke o prodaji igara

Summary

Masivni sajber napad na Sony Playstation servere rezultirao je otkrivanjem gotovo 2 terabajta podataka. Ovi podaci uključuju poverljive informacije o prodajnim rezultatima kompanijinih „first-party“ Sony PlayStation igara. Curenje podataka otkriva koliko dobro su se prodavale ekskluzivne Sony Playstation igre na […]

Veliki sajber napad na Sony Playstation servere otkriva poverljive podatke o prodaji igara

Masivni sajber napad na Sony Playstation servere rezultirao je otkrivanjem gotovo 2 terabajta podataka. Ovi podaci uključuju poverljive informacije o prodajnim rezultatima kompanijinih „first-party“ Sony PlayStation igara.

Curenje podataka otkriva koliko dobro su se prodavale ekskluzivne Sony Playstation igre na PS4 i PS5 od lansiranja PS4, kao i regionalnu distribuciju prodaje. Ovi podaci su postavljeni na internet od strane korisnika ResetEra pod imenom ‘Lant_War’, koji je podelio link ka tabeli sa podacima o prodaji prvih igara razvijenih od strane Sonijevih studija.

Umesto direktnih citata izvora, možemo reći da su ovi podaci o prodaji igara iz Sony Playstation studija izazvali veliku pažnju u gejming zajednici. Neki od ključnih podataka uključuju detalje o popularnosti pojedinih igara, njihove prodajne brojke, kao i informacije o geografskoj raspodeli prodaje.

Ovo curenje podataka donosi nove uvide o uspehu Sony Playstation igara i njihovoj dominaciji na tržištu. Takođe, ističe se značaj koji ekskluzivne igre imaju u privlačenju igrača i generisanju profita za kompaniju.

Sa ovim obimom podataka koji su postali javno dostupni, postavlja se pitanje o sigurnosti online platformi za gejming i potrebi za jačanjem zaštite podataka korisnika.

FAQ:
Šta su „first-party“ Sony PlayStation igre?
„First-party“ igre su igre koje su direktno razvijene i objavljene od strane Sonyjevih in-house studija. To znači da su ove igre ekskluzivne za Sony PlayStation platformu i ne mogu se igrati na drugim konzolama.

Ko su „Sonijevi studiji“?
„Sonijevi studiji“ su razvojni timovi koji su u vlasništvu Sony Corporation-a. Ovi studiji kreiraju originalne igre ekskluzivno za PlayStation konzole.

Kako se ovi podaci mogli curenjem dospeti na internet?
Detalji o tome kako su podaci tačno procureli još uvek nisu potpuno razjašnjeni. Međutim, sajber napadi mogu biti rezultat bezbednosnih propusta ili napada hakera usmerenih ka serverima i sistemima koji čuvaju ovakve podatke.