*EN Вештачка интелигенција

Sony prodaje preko 50 miliona PlayStation 5 konzola – Snažan uzlet u odnosu na Xbox

Summary

Tri godine nakon lansiranja, Sony je prodao više od 50 miliona primeraka PlayStation 5 konzola, ostvarujući tako impresivan rezultat koji ukazuje na veliku popularnost ove gaming platforme. Iako su se suočili sa brojnim izazovima u vezi sa lancem snabdevanja, koji […]

Sony prodaje preko 50 miliona PlayStation 5 konzola – Snažan uzlet u odnosu na Xbox

Tri godine nakon lansiranja, Sony je prodao više od 50 miliona primeraka PlayStation 5 konzola, ostvarujući tako impresivan rezultat koji ukazuje na veliku popularnost ove gaming platforme.
Iako su se suočili sa brojnim izazovima u vezi sa lancem snabdevanja, koji su otežavali dostupnost konzola od samog početka prodaje u novembru 2020. godine, Sony je uspeo da premaši brojku od 50 miliona prodatih jedinica.
U poređenju sa prethodnim modelom, PS4 konzolom, koja nije iskusila iste probleme sa lancem snabdevanja, kao ni globalnu pandemiju kao otežavajuću okolnost, PS5 je za nedelju dana pretekao prodaju PS4 konzole.
Posebno zanimljivo je da je Sony nadmašio Microsoftovu prodaju Xbox konzola gotovo u odnosu 3:1 ove godine, iako Microsoft ne objavljuje zvanične prodajne brojke za Xbox. Procenjuje se da je kompanija prodala 7,6 miliona novih konzola, što je manje za 15% u odnosu na prethodnu godinu. Sa druge strane, prodaja PS5 je eksplodirala, porastom od 65% i dostigla brojku od 22,5 miliona prodanih jedinica.
Povećana potražnja za PS5 konzolom verovatno je posledica impresivnog portfolija Sony-jevih naslova za ovu generaciju konzole, uključujući Spider-Man 2 i God of War Ragnarok. Dok je Microsoft imao manje popularne naslove poput Halo Infinite i Redfall.
Uprkos tome, Microsoft ima drugačiju strategiju fokusiranu na pretplate za Xbox Game Pass, koji pruža korisnicima mogućnost strimovanja igara putem oblaka i igranja na računarima.
Izvor: IT Network

Često postavljana pitanja

  • Koliko je Sony prodao PlayStation 5 konzola?
  • Sony je prodao više od 50 miliona primeraka PlayStation 5 konzola.

  • Koliko je prodaja PlayStation 5-nove generacije bolja u odnosu na prethodnu generaciju?
  • Prodaja PlayStation 5 konzola za nedelju dana nadmašila je prodaju PS4 konzola.

  • Koliko je prodaja PS5 konzola nadmašila prodaju Xbox konzola?
  • Prodaja PS5 konzola nadmašila je prodaju Xbox konzola gotovo u odnosu 3:1 ove godine.

  • Kako se objašnjava veća potražnja za PS5 konzolom u odnosu na Xbox?
  • Veća potražnja za PS5 konzolom verovatno je rezultat impozantne ponude Sony-jevih naslova za ovu generaciju konzole, kao što su Spider-Man 2 i God of War Ragnarok.