*EN Вештачка интелигенција

SK Hynix najavljuje razvoj HBM4 memorije za 2024. godinu

Summary

SK Hynix, jedna od vodećih kompanija u oblasti proizvodnje memorijskih čipova, objavila je da će početi razvoj HBM4 memorije visokih performansi u 2024. godini. Ova vest dolazi nakon najava kompanija Micron i Samsung o sopstvenim HBM4 čipovima sledeće generacije, što […]

SK Hynix najavljuje razvoj HBM4 memorije za 2024. godinu

SK Hynix, jedna od vodećih kompanija u oblasti proizvodnje memorijskih čipova, objavila je da će početi razvoj HBM4 memorije visokih performansi u 2024. godini. Ova vest dolazi nakon najava kompanija Micron i Samsung o sopstvenim HBM4 čipovima sledeće generacije, što ukazuje na veliku pažnju koju industrija posvećuje razvoju ovih vrsta memorijskih rešenja.

SK Hynix planira da u istoj godini započne i proizvodnju unapređene varijante HBM3 memorije, nazvane HBM3e, koja će imati veće brzine i kapacitete. Ova kompanija želi da zadrži svoju tržišnu dominaciju i očekuje da će sa masovnom proizvodnjom HBM3e čipova sledeće godine ostvariti taj cilj.

Razvoj HBM4 memorije predstavlja značajan korak napred u kontinuiranom razvoju memorijskih rešenja za buduće generacije. Usled očekivanih vremenskih okvira, proizvodi koji koriste HBM4 memoriju mogli bi se očekivati tek krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

Prednosti HBM4 memorije su veći kapaciteti i brzine prenosa podataka. Prvi uzorci HBM4 čipova se očekuju sa kapacitetom do 36 GB po čipu, a kompletne specifikacije će biti objavljene u drugoj polovini 2024. godine od strane JEDEC organizacije.

FAQ

Šta je HBM4 memorija?

HBM4 (High Bandwidth Memory 4) je naredna generacija memorijskih čipova visokog propusnog opsega koja nudi veće kapacitete i brzine.

Koja je uloga HBM3e memorije?

HBM3e je unapređena varijanta HBM3 memorije od kompanije SK Hynix koja nudi veće brzine i kapacitete.

Kada možemo očekivati proizvode sa HBM4 memorijom?

Prvi proizvodi koji koriste HBM4 memoriju se očekuju krajem 2025. godine ili početkom 2026. godine.

Šta su prednosti HBM4 memorije?

HBM4 memorija nudi veće kapacitete i brze prenose podataka, što je ključno za sledeću generaciju memorijskih rešenja.