*EN Вештачка интелигенција

Novi Chameleon Android Malver Prevazilazi Zaštitu Otisaka Prstiju i Ugrožava Sigurnost Mobilnih Telefona

Summary

Vaš otisak prsta je unikatan, ali to više nije dovoljno da zaštiti sigurnost vaših ličnih informacija. Istraživači iz ThreatFabric-a otkrili su novi Chameleon Android malver koji uspešno obezvređuje zaštitu otisaka prstiju i omogućava krađu PIN-a. Umesto citiranja, nova verzija Chameleon […]

Novi Chameleon Android Malver Prevazilazi Zaštitu Otisaka Prstiju i Ugrožava Sigurnost Mobilnih Telefona

Vaš otisak prsta je unikatan, ali to više nije dovoljno da zaštiti sigurnost vaših ličnih informacija. Istraživači iz ThreatFabric-a otkrili su novi Chameleon Android malver koji uspešno obezvređuje zaštitu otisaka prstiju i omogućava krađu PIN-a. Umesto citiranja, nova verzija Chameleon Android malvera koristi prevaru kako bi zaobišla sistem zaključavanja otiska prsta i omogućila napadačima pristup PIN-u.

Ovaj napredni malver pretvara se u legitimne aplikacije za Android, a zatim prikazuje HTML stranicu koja podstiče korisnika da omogući usluge pristupačnosti na svom telefonu. Kada to uspe, napadačima je moguće promeniti zaključavanje telefona sa biometrijskog na PIN, što otvara put ka krađi PIN-a i ugrožava sigurnost korisnikovih ličnih informacija.

Uprkos različitim sistemima zaštite dostupnim na tržištu, malveri kao što je Chameleon pokazuju da je sigurnost mobilnih uređaja i dalje podložna napadima. Da biste se zaštitili od ovakvih pretnji, stručnjaci preporučuju redovnu nadogradnju sistema, izbegavanje preuzimanja aplikacija van zvaničnih prodavnica, kao i oprez pri korišćenju usluga pristupačnosti.

Česta pitanja:

  1. Kako Chameleon Android malver funkcioniše?
  2. Chameleon Android malver deluje tako što se pretvara u legitimne Android aplikacije, a zatim prikazuje HTML stranicu koja preusmerava korisnike na promenu zaključavanja sa biometrijskog na PIN.

  3. Kako se zaštititi od Chameleon malvera?
  4. Da biste se zaštitili od Chameleon malvera ili sličnih pretnji, preporučuje se redovno ažuriranje sistema, korišćenje pouzdanih aplikacija iz zvaničnih izvora i oprez prilikom davanja dozvola za pristup uslugama pristupačnosti.

  5. Da li su mobilni uređaji sigurni od malvera?
  6. Iako postoji više metoda zaštite mobilnih uređaja, malveri kao što je Chameleon pokazuju da nijedan sistem nije potpuno siguran. Redovno ažuriranje, pažljivo biranje aplikacija i opreznost korišćenja usluga pristupačnosti mogu dodatno zaštiti uređaje.