*EN Вештачка интелигенција

Posledice plana korporacije Microsoft da ukine podršku za Windows 10

Summary

Korporacija Microsoft nedavno je najavila svoj plan da prekine podršku za operativni sistem Windows 10 do oktobra 2025. godine. Ova vest izazvala je zabrinutost među korisnicima jer bi mogla dovesti do bacanja oko 240 miliona računara u smeće, prema novim […]

Posledice plana korporacije Microsoft da ukine podršku za Windows 10

Korporacija Microsoft nedavno je najavila svoj plan da prekine podršku za operativni sistem Windows 10 do oktobra 2025. godine. Ova vest izazvala je zabrinutost među korisnicima jer bi mogla dovesti do bacanja oko 240 miliona računara u smeće, prema novim istraživanjima.

Elektronski otpad koji bi proizveli ovi računari mogao bi težiti oko 480 miliona kilograma, što je ekvivalentno težini oko 320.000 automobila. Ova brojka je zapanjujuća i ukazuje na veliki ekološki problem koji bi mogao proizaći iz odluke o ukidanju podrške za Windows 10.

Iako bi mnogi od ovih računara mogli biti funkcionalni još nekoliko godina nakon prestanka podrške, tražnja za uređajima bez bezbednosnih ažuriranja mogla bi biti veoma mala. Bezbednost je izuzetno važna u digitalnom svetu, pogotovo kada se radi o ličnim podacima i osetljivim informacijama.

Canalis Research upozorava da bi mnogi korisnici mogli biti primorani da migriraju na novije računare kako bi ostali zaštićeni. Microsoft nudi mogućnost produžene podrške za Windows 10 do oktobra 2028. godine, ali cena ove podrške još uvek nije objavljena. Prema nekim stručnjacima, migracija na novije računare bi mogla biti isplativija od plaćanja za produženu podršku.

Ova odluka Microsofta deo je šireg plana da se unapredi tehnologija veštačke inteligencije u narednoj generaciji operativnog sistema. Sledeća generacija operativnog sistema će doneti napredne mogućnosti veštačke inteligencije na računare.

Korisnici širom sveta sada moraju pažljivo razmotriti alternativne opcije i mogućnosti kako bi odlučili šta će učiniti sa svojim računarima, da li će se opredeliti za nove ili pronaći način da produže životni vek svojim postojećim uređajima.

FAQ:

Da li će računari prestati da rade nakon ukidanja podrške za Windows 10?

Ne, mnogi računari će i dalje biti funkcionalni i nakon prestanka podrške za Windows 10. Međutim, njihova bezbednost može biti ugrožena jer neće dobijati bezbednosna ažuriranja.

Koliko računara će biti bačeno u smeće?

Prema istraživanjima, oko 240 miliona računara moglo bi završiti kao elektronski otpad nakon ukidanja podrške za Windows 10.

Da li će migracija na nove računare biti isplativija od plaćanja za produženu podršku?

To zavisi od cene produžene podrške koju će Microsoft objaviti. Prema nekim stručnjacima, migracija na novije računare mogla bi biti isplativija opcija. Međutim, svaki korisnik treba da pažljivo razmotri svoje potrebe i mogućnosti pre donošenja odluke.