*EN Вештачка интелигенција

Samsung predstavlja revolucionarni transparentni microLED ekran

Summary

Samsung je nedavno predstavio Transparentni microLED ekran na sajmu CES 2024. Ova tehnologija predstavlja prvi takav ekran na svetu i izgleda izvanredno. Iako Samsung nije otkrio detalje o dostupnosti ovog ekrana u maloprodaji, njegova inovativnost svakako zaslužuje pažnju. Transparentni microLED […]

Samsung predstavlja revolucionarni transparentni microLED ekran

Samsung je nedavno predstavio Transparentni microLED ekran na sajmu CES 2024. Ova tehnologija predstavlja prvi takav ekran na svetu i izgleda izvanredno. Iako Samsung nije otkrio detalje o dostupnosti ovog ekrana u maloprodaji, njegova inovativnost svakako zaslužuje pažnju.

Transparentni microLED ekran dolazi u tri opcije sa različitim dizajnom. Dva od tri uređaja imaju zatamnjeno staklo koje omogućava korisnicima da se fokusiraju na sadržaj na ekranu, ignorišući objekte iza panela koji bi mogli da ometaju njihovu pažnju. Treći uređaj je potpuno transparentan, poput običnog stakla, ali bez okvira.

Opisati ovaj ekran je izazov, s obzirom na to da stvara iluziju lebdećeg holograma u vazduhu. Prema Engadget portalu, koji je imao priliku da se susretne sa ovom tehnologijom, svaki ekran je samostalan i vrlo tanak, što dodatno poboljšava iluziju.

Transparentni microLED ekran ima visoku gustinu piksela, što rezultuje neverovatno oštrim slikama. Takođe, zbog veće osvetljenosti u poređenju sa klasičnim OLED panelima, ti ekrani su manje podložni uticaju ambijentalnog svetla.

Nažalost, trenutno su ovi ekrani vrlo skupi. Samsung „obični“ microLED televizori dijagonale 110 inča koštaju oko 150.000 dolara. Međutim, svetlosni napredak koji predstavlja transparentni microLED ekran je ohrabrujući, čak i ako je trenutno nedostupan širem broju ljudi.

FAQ

Šta je transparentni microLED ekran?

Transparentni microLED ekran je inovativna tehnologija koja omogućava prikazivanje slika na prozirnom panelu. Ovo je prvi takav ekran na svetu, predstavljen od strane kompanije Samsung.

Kako izgleda transparentni microLED ekran?

Transparentni microLED ekran izgleda gotovo kao hologram koji lebdi u vazduhu. Sa visokom gustinom piksela, slike su neverovatno oštre. Neki od predstavljenih ekrana imaju zatamnjeno staklo, dok je jedan potpuno transparentan sa dizajnom bez okvira.

Kada će transparentni microLED ekran postati dostupan u maloprodaji?

Trenutno nisu otkriveni detalji o dostupnosti transparentnog microLED ekrana u maloprodaji. Potrebno je više vremena da ovi novi ekrani postanu pristupačniji širem broju ljudi.

Koliko koštaju trenutni Samsung microLED televizori?

Trenutno Samsung „obični“ microLED televizori dijagonale 110 inča koštaju oko 150.000 dolara. Cena transparentnih microLED ekrana još uvek nije poznata.