*EN Вештачка интелигенција

Samsung omogućava popravku ekrana od strane korisnika

Summary

Samsung je najavio novi program koji će omogućiti korisnicima da sami popravljaju oštećene ekrane na svojim televizorima i drugim elektronskim uređajima. Kompanija tvrdi da će za većinu popravki biti potrebni samo jednostavni alati poput šrafcigera. U okviru ovog programa, domaći […]

Samsung omogućava popravku ekrana od strane korisnika

Samsung je najavio novi program koji će omogućiti korisnicima da sami popravljaju oštećene ekrane na svojim televizorima i drugim elektronskim uređajima. Kompanija tvrdi da će za većinu popravki biti potrebni samo jednostavni alati poput šrafcigera.

U okviru ovog programa, domaći majstori će moći da zamene dijelove ekrana koji su odgovorni za sliku, napajanje, WiFi vezu i zvuk na različitim tipovima ekrana. Takođe će imati mogućnost da kupe vodiče za popravku i dijelove za neke od Samsungovih zvučnih traka.

Samsung ističe da su za sve ove popravke dovoljni uobičajeni alati poput Phillips šrafcigera. Kompanija je već uspostavila saradnju sa Encompass Supply Chain Solutions, koji već dugi niz godina distribuira dijelove za Samsung. Ovo partnerstvo omogućava korisnicima da lako nabave potrebne dijelove za popravku.

Osim toga, Samsung je ove godine započeo saradnju sa iFixit-om, renomiranom kompanijom za popravku „uradi sam“. Međutim, iFixit još uvijek nema dostupne dijelove za popravku sklopivih telefona, iako se očekuje da će uskoro biti dostupni.

Ova inicijativa Samsunga na polju popravke elektronike od strane korisnika dolazi kao odgovor na zahtjeve za većom dostupnošću popravljive tehnologije. Kompanije kao što su Samsung, Apple i Google sve više ulažu napore da omoguće korisnicima popravku svojih uređaja „uradi sam“, što je rezultat sve većih zakonodavnih pobjeda zagovornika prava na popravku.

FAQ o Samsungovom programu za popravku elektronike od strane korisnika:

1. Šta je Samsung najavio?
Samsung je najavio novi program koji će omogućiti korisnicima da sami popravljaju oštećene ekrane na svojim televizorima i drugim elektronskim uređajima.

2. Koje alate će korisnici trebati za popravku?
Većinu popravki će korisnici moći obaviti pomoću jednostavnih alata poput šrafcigera.

3. Koje dijelove ekrana će korisnici moći zamijeniti?
Korisnici će moći zamijeniti dijelove ekrana koji su odgovorni za sliku, napajanje, WiFi vezu i zvuk na različitim tipovima ekrana. Takođe će moći kupiti vodiče za popravku i dijelove za neke od Samsungovih zvučnih traka.

4. Koje partnerstvo je Samsung uspostavio za nabavku dijelova?
Samsung je uspostavio saradnju sa Encompass Supply Chain Solutions, koji distribuira dijelove za Samsung. Ovo partnerstvo omogućava korisnicima da lako nabave potrebne dijelove za popravku.

5. Koja kompanija je uključena u program „uradi sam“ popravki?
Samsung je započeo saradnju sa iFixit-om, renomiranom kompanijom za popravku „uradi sam“.

6. Da li su dostupni dijelovi za popravku sklopivih telefona?
Trenutno iFixit još uvijek nema dostupne dijelove za popravku sklopivih telefona, ali se očekuje da će uskoro biti dostupni.

Za više informacija o Samsungovom programu za popravku elektronike od strane korisnika, posetite Samsung veb stranicu.