*EN Вештачка интелигенција

Revolicija u svetu memorije: Samsung predstavlja GDDR7 memorijske čipove sa neverovatnom brzinom

Summary

Kompanija Samsung priprema se da predstavi revolucionarne GDDR7 DRAM memorijske čipove sa brzinama i do 37 Gbps za grafičke procesore naredne generacije. Ovo predstavlja značajno povećanje brzine u odnosu na trenutne GDDR6X memorije sa brzinom od 24 Gbps. Nove memorijske […]

Revolicija u svetu memorije: Samsung predstavlja GDDR7 memorijske čipove sa neverovatnom brzinom

Kompanija Samsung priprema se da predstavi revolucionarne GDDR7 DRAM memorijske čipove sa brzinama i do 37 Gbps za grafičke procesore naredne generacije. Ovo predstavlja značajno povećanje brzine u odnosu na trenutne GDDR6X memorije sa brzinom od 24 Gbps.

Nove memorijske čipove Samsung će predstaviti na konferenciji u San Francisku kao deo IEEE International Solid-State Circuit 2024 događaja. Prezentacija koja nosi naziv „A 16 Gb 37 Gb/s GDDR7 DRAM with PAM3-Optimized TRX Equalization and ZQ Calibration“ otkriće napredna memorijska rešenja za buduću generaciju GPU-ova.

Samsung je prva kompanija na tržištu koja je razvila ovu vrstu čipova, što će omogućiti dodatno poboljšanje performansi grafičkih kartica. Memorijski čipovi će biti dostupni u različitim konfiguracijama magistrale, a brzine od 37 Gbps će omogućiti impresivan propusni opseg.

Osim izuzetno visoke brzine, GDDR7 memorijski čipovi treba da pruže i do 20 posto veću efikasnost. Ovo je značajno dostignuće s obzirom na veliku potrošnju energije visoko kvalitetnih GPU-ova. Takođe, Samsung je uložio napore u optimizaciju radnih brzina i termalne efikasnosti čipova. Novi DDRAM memorijski standard koristi posebno dizajniranu epoksidnu masu za oblikovanje (EMC) visoke toplotne provodljivosti, što značajno smanjuje termalni otpor.

Novi GDDR7 memorijski čipovi predstavljaju revoluciju u industriji memorije i unapređenje performansi grafičkih kartica. Sa očekivanim visokim brzinama rada i većom efikasnošću, ovi čipovi će pružiti poboljšano iskustvo u gejmingu i aplikacijama veštačke inteligencije. Detaljnije specifikacije i mogućnosti novih čipova biće dostupne uskoro, a već se očekuje da će Samsung saradjivati sa kompanijom Nvidia u razvoju naredne generacije grafičkih kartica.

Često postavljana pitanja o GDDR7 DRAM memorijskim čipovima:

1. Šta su GDDR7 DRAM memorijski čipovi?
GDDR7 DRAM memorijski čipovi su vrsta memorije koja se koristi u grafičkim procesorima (GPU). Oni omogućavaju brzi pristup podacima i visoke performanse za gejming i aplikacije veštačke inteligencije.

2. Koja je brzina GDDR7 memorijskih čipova?
GDDR7 memorijski čipovi poseduju brzine do 37 Gbps, što je značajno veće u odnosu na trenutno dostupne GDDR6X memorije sa brzinom od 24 Gbps.

3. Koja je efikasnost GDDR7 memorijskih čipova?
GDDR7 memorijski čipovi obećavaju do 20 posto veću efikasnost u poređenju sa prethodnim generacijama. To znači da će GPU-ovi biti manje energetski zahtevni, što je važno imajući u vidu visoku potrošnju energije ovih uređaja.

4. Kako su optimizovani GDDR7 memorijski čipovi?
Samsung je uložio napore u optimizaciju radnih brzina i termalne efikasnosti GDDR7 memorijskih čipova. Oni koriste posebno dizajniranu epoksidnu masu za oblikovanje (EMC) visoke toplotne provodljivosti, što smanjuje termalni otpor.

5. Šta će GDDR7 memorijski čipovi doneti industriji memorije?
GDDR7 memorijski čipovi predstavljaju revoluciju u industriji memorije jer pružaju unapređene performanse grafičkih kartica. Sa visokim brzinama rada i većom efikasnošću, ovi čipovi će omogućiti poboljšano iskustvo u gejmingu i aplikacijama veštačke inteligencije.

Sugestije za dodatne relevantne linkove:
Samsung Semiconductor
Nvidia