*EN Вештачка интелигенција

Revizija Lexar NM790 M.2 SSD-a – Uspon nove kineske snage

Summary

Kombinacija performansi, kapaciteta i povoljne cene čini Lexar NM790 M.2 SSD jednim od najintrigantnijih izbora na tržištu. Ovaj SSD uređaj se ističe svojim brzim PCIe x4 Gen4 transferom i velikim kapacitetom, prevazilazeći očekivanja za uređaj ove klase. Lexar, prepoznatljivi američki […]

Revizija Lexar NM790 M.2 SSD-a – Uspon nove kineske snage

Kombinacija performansi, kapaciteta i povoljne cene čini Lexar NM790 M.2 SSD jednim od najintrigantnijih izbora na tržištu. Ovaj SSD uređaj se ističe svojim brzim PCIe x4 Gen4 transferom i velikim kapacitetom, prevazilazeći očekivanja za uređaj ove klase.

Lexar, prepoznatljivi američki brend, je nedavno doživeo velike promene. Otkako je kineska kompanija Longsys preuzela Lexar, brend se proširio na tržište SSD uređaja i RAM modula. Ova saradnja, uz podršku najvećeg kineskog proizvođača NAND memorija – Yangtze Memory Technology, omogućila je Lexaru da dostigne značajan napredak.

Godine istraživanja i velike investicije su se isplatile. Yangtze Memory je predstavio najnapredniju NAND memoriju proizvedenu u 232 sloja, prestigavši američki Micron, kao i južnokorejske gigante Samsung i SK Hynix. U isto vreme, Lexar je predstavio prvi prototip M.2 SSD uređaja sa PCIe x4 Gen4 interfejsom, koji je u to vreme bio jedan od najbržih uređaja na tržištu. Ovaj brzi SSD je rezultat kombinacije YTMC 3D TLC NAND memorija i visoko performantnog alternativnog kineskog NAND kontrolera.

Međutim, uspeh nije dolazio bez izazova. Američke sankcije su uključile kompaniju Yangtze u listu embargom zabranjenih firmi za uvoz potrebnih alatki za proizvodnju NAND memorija. Ove sankcije su predstavljale odgovor Kine na američke mere. Kako sankcije utiču na globalnu tržišnu dinamiku u industriji tehnologije, pokazuju nam da su tehnološke kompanije povezane svojim interesima, izvan uticaja spoljne politike.

Lexar NM790 M.2 SSD uređaj impresionira svojim kapacitetom i brzinom, nudeći visoke performanse po povoljnoj ceni. Ovaj SSD uređaj koristi NVMe model sa M.2 slotom i četiri PCIe linije četvrte generacije za komunikaciju sa računarom. Uz to, koristi HMB 3.0 tehnologiju umesto DRAM memorijskog čipa za ubrzanje transfera podataka. NAND kontroler visokih performansi i 3D TLC memorija doprinose impresivnim rezultatima ovog modela SSD uređaja.

U zaključku, Lexar NM790 M.2 SSD predstavlja uspon nove kineske snage na tržištu SSD uređaja. Sa kombinacijom visokih performansi, velikog kapaciteta i povoljne cene, ovaj SSD uređaj pruža zanimljivu alternativu za korisnike koji žele brze i pouzdane uređaje za skladištenje podataka. Uz podršku Yangtze Memory Technology, Lexar se ubraja među liderima u industriji NAND memorija.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Šta čini Lexar NM790 M.2 SSD uređaj posebnim?

Lexar NM790 M.2 SSD uređaj se ističe svojim brzim PCIe x4 Gen4 transferom i velikim kapacitetom koji prevazilazi očekivanja za uređaj ove klase.

2. Koje promene je doživela kompanija Lexar?

Kompanija Lexar je doživela promene otkako je kineska kompanija Longsys preuzela brend. Nakon preuzimanja, Lexar se proširio na tržište SSD uređaja i RAM modula.

3. Koja je uloga kompanije Yangtze Memory Technology?

Kompanija Yangtze Memory Technology (YTMC) je najveći kineski proizvođač NAND memorija i pruža podršku Lexaru u dostizanju značajnog napretka.

4. Šta je kineski NAND kontroler?

Kineski NAND kontroler je visoko performantan alternativni kontroler koji se koristi u Lexar NM790 M.2 SSD uređaju za upravljanje memorijom i postizanje brzih performansi.

5. Kako sankcije utiču na kompaniju Yangtze i Lexar?

Američke sankcije su uključile kompaniju Yangtze u listu embargom zabranjenih firmi za uvoz potrebnih alatki za proizvodnju NAND memorija. Ove sankcije su odgovor Kine na američke mere i utiču na globalnu tržišnu dinamiku u industriji tehnologije.

Ključni termini:

– SSD: Solid State Drive (uređaj za skladištenje podataka bez pokretnih delova)
– PCIe: Peripheral Component Interconnect Express (interfejs za brz prenos podataka)
– Gen4: Generacija 4 (najnovija generacija interfejsa PCIe)
– NAND: Negativna-logička kapija (vrsta fleš memorije koja se koristi za skladištenje podataka)
– RAM: Random Access Memory (brza memorija koja se koristi za trenutno skladištenje podataka)
– Embargo: Zabrana trgovine ili uvoza određenih proizvoda usled političkih razloga
– HMB: Host Memory Buffer (tehnologija koja koristi sistemsku memoriju za ubrzanje transfera podataka)
– TLC: Triple-Level Cell (vrsta NAND memorije sa tri nivoa skladištenja po ćeliji)

Srodne veze:

Lexar
Longsys
Yangtze Memory Technology