*EN Вештачка интелигенција

Misterija naduvavanja atmosfere Marsa razotkrivena

Summary

Krajem prošle godine, naučnici su zabeležili iznenadno širenje atmosfere Marsa, koje je bilo uzrokovano solarnim vetrom. Svemirska letelica „Mejven“ primetila je da se magnetosfera Marsa nadimala tokom jednog dana, omogućavajući Marsovoj atmosferi da se privremeno proširi. Ova pojava je bila […]

Misterija naduvavanja atmosfere Marsa razotkrivena

Krajem prošle godine, naučnici su zabeležili iznenadno širenje atmosfere Marsa, koje je bilo uzrokovano solarnim vetrom. Svemirska letelica „Mejven“ primetila je da se magnetosfera Marsa nadimala tokom jednog dana, omogućavajući Marsovoj atmosferi da se privremeno proširi. Ova pojava je bila slična onoj koja se desila na Zemlji 1999. godine.

Solarni vetar, koji se sastoji od naelektrisanih čestica, neprekidno bombarduje Mars i ostale planete u Sunčevom sistemu. Marsova magnetosfera se uvek odupire ovom solarnom vetru, preusmeravajući većinu čestica oko planete. Međutim, kada se snaga solarnog vetra smanji, magnetosfera više nije u stanju da se tome odupre, što dovodi do širenja atmosfere Marsa.

Sličan fenomen se desio na Zemlji 1999. godine, kada je solarni vetar skoro nestao tokom tri dana. To je omogućilo Zemljinoj atmosferi da se proširi do 100 puta svoje normalne veličine pre nego što se vratila u ranije stanje. Istraživači veruju da su ovi iznenadni nestanci solarnog vetra rezultat retkih prekida u strujanju čestica. Ovi prekidi su uzrokovani neobično brzim česticama solarnog vetra koje stignu ili prestignu čestice ispred, napuštajući prostor gde bi solarni vetar normalno bio.

Studije su takođe pokazale da koronalne rupe na Sunčevoj površini mogu da utiču na širenje atmosfere planeta. Koronalne rupe su regioni sa slabijim magnetnim poljem od ostatka Sunca, što omogućava solarnom vetru da se kreće brže nego obično. Očekuje se da će koronalne rupe postati uobičajene tokom narednih nekoliko godina, jer se Sunce približava svom ciklusu aktivnosti poznatom kao solarni maksimum.

Ove studije pružaju nova saznanja o dinamici atmosfera planeta i mogućim posledicama iznenadnog širenja. Razumevanje ovih procesa može nam pomoći u boljem razumevanju atmosfera drugih planeta i mogućnosti za život van Zemlje.

FAQ

Šta je solarni vetar?

Solarni vetar je struja naelektrisanih čestica koje neprekidno dolaze od Sunca.

Šta je magnetosfera?

Magnetosfera je zaštitni omotač oko planete koji služi da odvraća solarni vetar i preusmerava čestice oko planete.

Šta su koronalne rupe?

Koronalne rupe su regioni sa slabijim magnetnim poljem na Sunčevoj površini, koje omogućava solarnom vetru da se kreće brže nego obično.

Kakva je veza između solarnog vetra i širenja atmosfere planeta?

Kada snaga solarnog vetra opadne, magnetosfera planete nema dovoljno snage da se odupre, što dovodi do širenja atmosfere. Ova pojava se može javiti na Marsu i drugim planetama.